Index Vakbarát Hírportál

Szoptatna? Pont van rá egy app!

2015. június 11., csütörtök 13:36

Nehéz nem a pár hete történt gyorséttermes-szoptatásos balhé fényében írni a dologról, de próbáljuk meg: van egy új, Családháló nevű okostelefonos alkalmazás, ami térképen mutatja meg, hol van a felhasználó közelében pelenkázó- vagy szoptatóhelyiség.

Két gyerek apjaként (a kisebbik kétéves múlt, és néha még mindig szopik, szóval ne lőjetek, én is a Putyilov-gyár munkása vagyok, vagy mi) átérzem amúgy a problémát, legalábbis az egyik felét. A szoptatásból még nem volt baj, a feleségem inkább akkor keresett csendesebb helyeket, ha azt szerette volna, hogy a gyerek el is aludjon.

Viszont pelenkázni nem lehet bárhol. Mármint a szoptatás is természetes dolog, és ezzel kapcsolatban bárkivel nekiállok vitázni. De az tényleg nem járja, hogy ott állunk neki a használt pelenkát tisztára cserélni, ahol nekünk tetszik. Az ürítés is természetes dolog, de az emberek úgy általában nehezen viselik, ha valaki az orruk alá szarik, és ezt szép dolog tiszteletben tartani, és csak ha lehet, nem közös használatú légtérben intézni a pelenkázást.

Szóval az alkalmazás. A Családháló egyelőre nagyon kezdetleges, de ha tényleg ez a két dolog a gyerekes életünk legnagyobb parája, akkor érdemes lehet letölteni. Az látszik belőle, hogy Budapestet elég jól lefedték a készítők, viszont vidéken még olyan nagyvárosok is teljesen pelenkázóhely-szűznek tűnnek, mint Győr. Ez azért furcsa, mert ahol Tesco van, ott pelenkázóhelyiség is akad, tehát egészen biztosan nem olyan vészes a helyzet, mint az a térképre pillantva tűnhet bárkinek is.

Kell tehát egy kis idő, míg feltöltődnek a helyek, és ez nem is azért hiba, mert most még nincsenek meg az adatok, hanem mert az alkalmazás készítői nem tettek olyan lehetőséget a programba, amivel a felhasználók maguk bővíthetnék az adatbázist.

Nyilván ezt nehéz úgy megcsinálni, hogy ne trollkodja szét pár idióta az egészet például úgy, hogy az Országházat adja meg a legjobb szoptató- vagy pelenkázóhelyként, de azért utólagos szűréssel ki lehetne hozni valamit a dologból. Akár úgy is, hogy a térképre nem kerül fel a beküldött pont, csak ha a készítők leellenőrizték, és lehetne kérni a júzereket, hogy küldjenek fotót is a helyiség belsejéről is.

Szintén furcsa, hogy nem lehet címre keresni, és ott beállítani, hogy mekkora sugarú körben keresünk helyet. Így sem utazás előtt, sem vészhelyzetben nem tudunk igazán könnyen keresni, csak úgy, hogy a telefon jelöli, hol állunk épp, és a térképet mozgatva nézegethetjük, merre van a megoldás. Ha találunk egy helyet, egész részletes információkat dob ki a program, néhol még fényképeket is látunk a helyről, sőt az üzemeltető is be van írva - viszont útvonalat már csak külső alkalmazásban tudunk tervezni. Ja, és óvatosan nyomjon rá az Értékelések felíratú gombra, Samsung Galaxy S3-on ennek az lett a vége, hogy leállt az alkalmazás.

Ettől függetlenül az ötlet jó, mindig örömteli, ha digitalizálódik, könnyen használhatóvá és elérhetővé válik valami, ami megkönnyíti a nehéz helyzeteket. Az alkalmazás következő változatába már csak pár dolgot kell belepakolni, hogy full extrás, feketeöves szoptatás- és pelenkacserés app legyen belőle.

Rovatok