Index Vakbarát Hírportál

Törvényt hozott a trollok ellen Új-Zéland

2015. július 2., csütörtök 16:59

Az új-zélandi parlament elsöprő többséggel megszavazta az ártalmas digitális kommunikációról szóló szabályozást, népszerűbb nevén a trolltörvényt. Az új online rend betartásáról egy direkt erre a célra létrehozott ügynökség fog figyelni. A hatóság egyrészt a tartalomszolgáltatókkal tartja a kapcsolatot, és felügyeli, hogy a törvénybe ütköző kommentek, posztok 48 órán belül eltűnjenek; visszaesőknél és a szabály ellenére sem eltüntetett tartalmaknál pedig azonosítja a felelősöket és bíróság elé citálja őket. A 48 órás türelmi időben a legtöbbek egyfajta kiskaput látnak a törvényen.

A törvény az online zaklatás legsúlyosabb eseteire 2 év börtön és 50 ezer új-zélandi dollár pénzbírság (közel tízmillió forint) kivetésében határozza meg a maximum büntetést. Ártalmas digitális kommunikációként sorolja be a törvény a rasszista, szexista hozzászólásokat, a másokat vallásuk, fogyatékosságok, vagy szexuális orientációjuk miatt zaklató kommenteket. Külön elbírálás alá esik az öngyilkosságra való buzdítás, ezért három év börtön is járhat.

Mindössze 5 képviselő szavazott a törvény ellen, nekik az volt a kifogásuk, hogy a szabályozás sérti a szólásszabadság elvét.

Rovatok