Index Vakbarát Hírportál

Mindenki nyugodjon meg, továbbra is lehet fotózni a Parlamentet

2015. július 9., csütörtök 16:09

Nagy vihart kavart a közelmúltban az Európai Bizottság (EB) egy tervezete: a szerzői jog reformjának részeként egy olyan módosítást is beterjesztettek az Európai Parlamentnek (EP), ami korlátozta volna a közterületeken készült képek terjesztését, megosztását. Az EP azonban visszadobta a tervezetet, így elbukott a szigorítás.

A Wikipédia is tiltakozott

A panorámaszabadságnak hívott jogot az uniós országok különbözőképp szabályozzák. A legtöbb államban – így Magyarországon is – teljes a panorámaszabadság, tehát bárki, bárhol, bármilyen módon közzéteheti a közterületekről készült képeit. Vannak országok, ahol ez csak az épületekre vonatkozik; vannak, ahol a kereskedelmi felhasználást tiltják; és van öt ország – Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Luxemburg –, ahol a jogtulajdonos engedélye nélkül készült képek mindenféle terjesztése tilos.

A jogalkotók azt tervezték, hogy egységes szabályozást dolgoznak ki, de a javaslat szövege – ami a közzétételhez a terület, köztéri alkotás, az épület jogtulajdonosának engedélyét követelte volna meg – a megengedőbb helyeken kiverte a biztosítékot. A leghangosabban a Wikipédia tiltakozott, akiknek egy szigorítás után hatalmas mennyiségű képet kellene törölniük.

Az EP végül nem fogadta el a javaslatot. A nem kötelező érvényű állásfoglalást 445 szavazattal, 65 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett elfogadta a parlament, de a képviselők elutasították az állásfoglalás-tervezet azon szakaszát, amely alkotói engedélyhez kötötte volna a középületek és köztéri alkotások fényképeinek közzétételét. Marad az eredetileg is érvényben lévő uniós szerzői jogi szabályzás, vagyis a tagállamok dönthetik el, hogy a nemzeti jogrendjükbe beveszik-e a panorámaszabadságot.

További változások:

Az EP ugyanakkor a területi engedélyek létét is fontosnak tartja – elsősorban a gazdag európai kulturális hagyományokat tükröző televíziós és filmes produkciók finanszírozása miatt. A szerzői jogok ugyan magukban hordoznak bizonyos földrajzi behatároltságot, de a parlament szerint ez nem ellentétes a tartalmak hordozhatóságára való törekvéssel.

Az EB 2015 végén nyújtja be az uniós szerzői jogi szabályzás modernizálásáról szóló javaslatát.

Rovatok