Index Vakbarát Hírportál

Adobe Flash, húzz már el a webről!

2015. július 14., kedd 09:28

Sokféle számítógépet használok, és a böngésző lefagyása szinte mindig ugyanarra az egy okra vezethető vissza:

összeomlott az Adobe Flash.

A böngésző normális működése is mindig ugyanabból az okból akad meg: 

frissíteni kell az Adobe Flasht.

Az internetezés veszélyeinek egyik leggyakoribb forrása:

biztonsági hibát találtak az Adobe Flashben.
 

Ahogy tegnap megírtuk, most éppen a kémeszközöket gyártó Hacking Team adatbázisában találtak két olyan kritikus hibát, amiket most is aktívan kihasználnak támadásra, és amelyekkel át lehet venni az irányítást az áldozatok gépe fölött. Az Adobe bejelentette, hogy heteken belül elkészül a hibajavítás, de már ma újabb kritikus sebezhetőség követte az eddigieket.

A Facebook biztonságért felelős igazgatója, a frissen kinevezett Alex Stamos ezt nem tartja elég jó megoldásnak. Egyenesen azt kéri az Adobe-tól, hogy jelölje ki az időpontot, amikor előre tervezetten kinyírja a Flasht.

It is time for Adobe to announce the end-of-life date for Flash and to ask the browsers to set killbits on the same day.

— Alex Stamos (@alexstamos) July 12, 2015

Azt is hozzáteszi, hogy nem kell ennek azonnal megtörténnie, lehet ez az időpont másfél év múlva is. Az átállásra muszáj hagyni egy kis időt, de a helyettesítő technológia már megvan, ez a html5 szabvány. 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a Mozilla letiltja az Adobe Flash összes verzióját a Firefoxban.

Egyelőre nem látszanak jelei annak, hogy az Adobe hajlandó lenne kiszállni a Flash-bizniszből, és a fejlesztők is rendületlenül támogatják az internetezés élményét agyonvágó eszközt.

Rovatok