Index Vakbarát Hírportál

Tűzhányó helikopterrel küzd Kalifornia az erdőtűz ellen

2015. augusztus 7., péntek 08:59

Első ránézésre nem tűnik túl jó ötletnek egy gigantikus méretű erdőtűz ellen azzal harcolni, hogy a hatóságok helikopterekkel gyújtogatják az erdőt, pedig Kaliforniában éppen ez történik. Ahelyett ugyanis, hogy szép képzavarral élve a tűz olaj lenne a tűzre, valójában a vad futótűz kontrollálhatatlan továbbterjedését akadályozzák meg a módszerrel.

A helikopterekkel a tűzoltók olyan területekre szórnak tüzet, amelyeket egyebként nehezen tudnának elérni. A céljuk, hogy a teljesen kiszáradt, ezért a futótűznek kiváló alapanyagot jelentő növényeket már azelőtt elégessék, hogy az odaérne. A Heli-Torch nevű lánszóró helikopterek annyiban különböznek hétköznapi rokonaiktól, hogy egy nagy edényt lógatnak a növényzet fölé, és zselésített benzint öntenek belőle a kijelölt területekre.  

A mostani bevetásről nincs elérhető felvétel, de ezen a néhány évvel ezelőtti videón látszik, hogy is kell elképzelni a dolgot:

Heli-Torch lángszóró helikopter bevetésen

A legnépesebb amerikai államban a napokban is tűzoltók ezrei küzdenek a lángok ellen. Kalifornia az éghajlatváltozás egyik első látványos áldozata: már négy éve tart a szárazság, az aszály miatt vízkorlátozást is bevezettek, a környezetvédelmi hatóság pedig az évszázad végéig több tízezer potenciális áldozatról beszél.

Hétfőn már Nagykanizsa méretű területen lángolt az államban a bozóttűz, eddig már 13 ezer embert kellett kitelepíteni a lakhelyéről, mindezt San Franciscótól 130 kilométerre.

Rovatok