Index Vakbarát Hírportál

Új vezérigazgatóval gondolja magát teljesen újra a Google

2015. augusztus 10., hétfő 23:37

Nagyon komoly átszervezést jelentett be személyes blogján Larry Page, a Google társalapítója. Az új intézkedések értelmében Page, illetve alapítótársa, Sergey Brin átkerül a frissen létrehozott Alphabet nevű holding élére, amely a teljes vállalati struktúráért felel. A Google élére pedig Sundar Pichait nevezték ki új vezérigazgatónak.

Page és Brin úgy döntött, hogy rendet tesznek a Google-nél, és különválasztják azokat a részlegeket, amelyek nagyon más dolgokkal foglalkoznak. Az Alphabet nevű cég lesz minden egység fölött. Az átszervezéssel külön cégbe kerül az emberi élet meghosszabbításának lehetőségeit kutató Calico, az új ötletek kidolgozásáért felelős X Lab (aminek része a drónos házhoz szállítással foglalkozó Wing is), illetve az Alphabet alá kerül a Google két befektetési alapja, a Capital és a Ventures is.

Az új rendszerben ezeknek a vállalatoknak mind külön vezérigazgatója lesz majd, míg a Google-nél Pichai a keresőszolgáltatással, a hirdetésekkel, a térképpel, a mobil alkalmazásbolttal, a Google Play Store-ral, és az Androiddal foglalkozik majd, és a Youtube-ot Susan Wojcicki vezeti tovább.

A hétfőn bejelentett változások a Google pénzügyi hátterére is hatással lesznek: a cég részvényei ugyanis az Alphabeten keresztül futnak majd – ez a bejelentés szinte azonnal 5,8 százalékkal növelte a cég részvényeinek az értékét.

A döntést Page azzal indokolta, hogy a tech iparban a cégek hajlamosak belekényelmesedni abba, amit csinálnak, de ahhoz, hogy relevánsak tudjanak maradni, néha kényelmetlen lépéseket is be kell vállalni. A Google sok kritikát kapott, mert néhány tevékenysége nem kapcsolódik szorosan a fő bevételi forrásához, a webes keresőbizniszhez. Az új vállalati struktúrában könnyebb lesz elszámolni a részvényesek felé, hiszen valamennyi új cégnek saját lábra kell állnia, és külön-külön kell elkönyvelniük a bevételüket.  

A Google élére kerülő Sundar Pichai korábban a Chrome operációs rendszerért és az androidos részlegért felelt, de az utóbbi időben egyre nagyobb szerepe volt a Google mindennapi ügyeiben is. Azzal pedig, hogy a Google élére került, a cégcsoport éves 60 milliárd dolláros bevételének nagy részét termelő részleget kapta meg.

Rovatok