Index Vakbarát Hírportál

Okosjövőbe vezetik be a lányokat Fehérváron

2015. augusztus 12., szerda 10:39

Lányoknak szóló, pályaválasztást segítő program indul Székesfehérváron. A "+tervezem – Okosjövő lányoknak" nevű projekt mögé olyan nagy cégek is beálltak, mint az IBM és az Alcoa. A cél szembeszállni az előítéletekkel, és megmutatni a lányoknak, hogy a tudományos érdeklődés nem fiús dolog, a nők a tudományos területeken kiváló sikereket érnek és érhetnek el.

A projektet a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) és az AAUW (American Association of University Women) szervezi, és a 12-16 éveseknek nyújt karriertanácsadást, mert a kutatások szerint ebben a korban kezdenek el kialakulni a pályaválasztási preferenciák. Az első év helyszíne Székesfehérvár, az együttműködő vállalatok között van az IBM, az Alcoa, a Grundfos, a Videoton, a Harman Becker, az Innoskart és az Óbudai Egyetem is.

Érdeklődni az iránt lehet, amiről van információ, a mérnöki munkákkal kapcsolatban pedig kevés áll rendelkezésre, főleg a lányok felé. Fontosnak tartom, hogy a nők ne a férfias motívumokkal érvényesüljenek, legyen lehetőségük saját nézőpontjukkal színesíteni ezeket a szakmákat

– mondta Szabó Eszter, az ALCOA HR vezetője. 

Idén száz lány kap lehetőséget arra, hogy egy-egy napot eltötsön helyi nagyvállalatoknál, belelátva az általuk kiválasztott cég és munkakör napi folyamataiba. Az együttműködésből a helyi gazdaság is profitálhat, mert sokszor munkaerőhiány tapasztalható ezeken a területeken, a nők hatékonyabb bevonásával azonban ez a probléma enyhíthető.

A szervezők a következő években is folytatnák, amit idén elkezdtek. Céljuk, hogy az együttműködések alapjait elindítva a következő években a városok önállóan vigyék tovább a programot.

Egy hasonló kezdeményezésről, a Skool nevű programozósuliról is írtunk korábban, a cél ott is a lányok megismertetése egy hagyományosan fiúsnak tartott munkaterülettel:

Rovatok