Index Vakbarát Hírportál

Lézerágyús drónt tervez a Pentagon

2015. augusztus 24., hétfő 11:39

A Pentagon rakétavédelmi részlege, a Missile Defence Agency (MDA) egy nagy magasságban repülő, hosszú bevetésekre alkalmas drón fejlesztésével foglalkozik, amit kompakt, elektromos meghajtású lézerrel szerelnének föl. Mivel a fejlesztéssel az MDS foglalkozik, ebből kitalálható, hogy a drón lézerével ballisztikus rakétákat semmisítenének meg.

A terv nem új, csak eredetileg pilóta vezette repülőgéppel képzelték el. Az eredeti ALTB (Airborne Laser Testbed) tulajdonképpen egy Boeing 747-es volt, aminek saját legénysége volt, és több tanknyi mérgező vegyszert szállított, hogy kémiai úton állítson elő belőlük lézersugarat. Így:

Boeing YAL-1

A Pentagon 2012-ben leállította az ALTB-programot, pedig akkor már 15 éve fejlesztették a rendszert. Most ismét leporolták a régi terveket, de csak a lézert tartanák meg belőle, és a technológiát egy ember nélküli robotrepülőgéppel párosítanák. Nem mintha a feladat ettől könnyebbé válna: továbbra is az a cél, hogy építsenek

Az ALTB-program indulása után a kutatóknak rengeteg megválaszolatlan kérdéssel kellett szembenézniük, a Pentagon mégis támogatta a fejlesztést. James Syring altengernagy szerint a rakétavédelmi szervezet ezúttal körültekintőbben közelíti meg a kérdést; megtehetik, mert már nem kell mindent a nulláról feltalálni, így alapozhatnak a korábban megszerzett ismeretekre is.

Az MDA 2018-2019-ig kísérleteket végez a rendelkezésre álló eszközökkel, illetve felülvizsgálják a lehetséges alternatívákat; ezután fogják kiválasztani a leginkább megfelelő technológiákat. Az első, kis teljesítményű lézerrel felszerelt prototípus először 2021 körül repülhet.

Rovatok