Index Vakbarát Hírportál

Palacsintát és pizzát süt a robot

2015. augusztus 31., hétfő 13:05

A RoboHow kutatói bemutattak egy új háztartási robotot, ami pizzát süt, és palacsintát tud forgatni a levegőben. A tervezők szerint az új gép egy napon a háztartások fontos részévé válhat.

A Techxplore cikke szerint a PR2 típusnevű robotot úgy programozták, hogy kövesse a megfelelő utasításokat, így még a palacsintapörgetéssel is elboldogul. Az embereknek egy ilyen manőver nem nehéz – leszámítva azokat az eseteket, amikor egy túl heves lendítés után a végtermék a plafonra ragad –, de egy robot számára az egyik legbonyolultabb tanulnivalónak számít.

A RoboHow egyelőre a prototípusokat tanítja olyan alapvető feladatokra, mint a mindennapi tevékenységek rutinszerű elvégzése, illetve az emberi beszéd megértése. A robotok esetében ez nem is olyan egyszerű, mivel nincsenek ösztöneik és megérzéseik, és a szenzoros érzékelésük is jóval fejletlenebb, mint az embereké. A térlátásuk sem a legjobb, így a robotoknak már az is problémát jelent, hogy felvegyenek egy üveget az asztalról.

Palacsintát és pizzát süt a robot

A projektet az Institute for Artificial Intelligence (IAI) koordinálja a Brémai Egyetemen, és kilenc európai egyetem kutatói segítik a fejlesztést. A fejlesztőcsapat célja, hogy egy kognitív készségekkel bíró robotot gyártsanak, ami nemcsak komplex feladatokat hajthat végre, hanem új képességeket is tanulhat, akár az emberek utánzásával is.

Rovatok