Index Vakbarát Hírportál

Összecserélt két gépet egy légitársaság

2015. szeptember 14., hétfő 10:51

Szokatlan hibát követett el az American Airlines (AA) nevű légitársaság: összekevertek két gépet, így olyan repülőn szállítottak több mint száz utast Los Angelesből Honolulura, amely nem is tehetett volna meg ilyen hosszú utat.

Az augusztus végi esetet egy Brian Sumers nevű repülésügyi szakértő szúrta ki. Az AA ugyan a terveknek megfelelően egy Airbus A321-es típusú gépet indított el, viszont az utat megtevő gép nem rendelkezett azzal a tanúsítvánnyal, amely az ilyen hosszú és kényszerleszállásra alkalmas tereptől távol eső útvonalakhoz szükséges. Mondani sem kell, hogy a tanúsítvány hiányában az amerikai légihatóság (FAA) szigorúan tiltja az ilyen repülést.

A kavarodás nem okozott komoly veszélyt az utasoknak, hiszen valójában mindkét gép hasonló felszereléssel rendelkezik. A légitársaságok viszont csak a valóban ilyen utakon használt gépeket szokták hitelesíttetni, mert a folyamat hosszadalmas és költséges. Az viszont elég furcsa, hogy ilyen nagy baki megtörténhetett a szigorú ellenőrzések mellett. Alighanem az lehetett ennek az oka, hogy az AA csak pár hete kezdte el az Airbusokat használni ezen az útvonalon a korábban alkalmazott Boeingek helyett.

A hibát a légitársaság már útközben észrevette, és bár a gép végigrepülte az utat, utána rögtön üresen visszareptették, és hitelesített gép hiányában törölték a visszainduló járatot. Az AA azonnal értesítette a hatóságot is, és belső vizsgálatot indítottak.

Rovatok