Index Vakbarát Hírportál

A sofőr hangulatát is felismeri a Tesla-gyilkos Porsche

2015. szeptember 15., kedd 18:31

A Porsche bemutatta a Mission E nevű, teljesen elektromos, négyszemélyes sportkocsi-koncepcióját, ami bevallottan a Tesla egyeduralmát akarná megtörni, ráadásul úgy, hogy ha lehet, le is gyorsulja Elon Musk hihetetlen dolgokra képes autóját.

A tervek szerint a 600 lóerős e-Porsche 3,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből száz kilométeres óránkénti sebességre, a vége pedig nagyjából 250 körül lesz. Az akkumulátorok egy feltöltéssel 500 kilométert bírnak majd, a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint sportosan vezetve. Vagyis ha óvatoskodunk, nem tapossuk ki a belét, még ennél is nagyobb lehet az elektromos Porsche hatótávolsága. Ha egyszer lemerül, akkor sem kell napokig várni, a gyár adatai szerint a telepek 80 százalékos töltöttségéhez elég 15 perc is. Mondjuk ehhez a saját turbótöltő kell, a maga 800 voltos tápfeszültségével.

Ezek nagyjából hozzák a Tesla adatait, így nem meglepő, hogy a németek a kocsi árát is nagyjából ugyanoda, 30 millió forint környékére lőtték be, vagyis a csúcsmodell bőven 100 ezer dollár feletti árcédulát kap.

A kocsi persze észvesztően néz ki kívül és belül is, de nem maradunk furcsa funkciók nélkül sem. A rendszerek képesek érzékelni a sofőr hangulatát, és annak megfelelő szmájlit rajzolnak a visszapillantó tükör sarkába. Hogy ez mire jó? Megoszthatjuk a neten ezt is, ahogy az útvonalunkat meg a sebességünket.

A Mission E egyelőre csak terv, a gyártásról nem esett szó a sajtótájékoztatón.

Rovatok