Index Vakbarát Hírportál

Gigabites sebességet is tud majd a Telekom

2015. szeptember 16., szerda 12:18

Heteken át tele volt az internet a Magyar Telekom hirdetéseivel, és ebben az állt, hogy hogy a távközlési cég szupergyors hálózatot fejleszt. Kérdéseinkre most kaptunk választ, és kiderült, hogy mekkora sebességek válnak elérhetővé.

Ahol a 10-20 Mbps sebességű ADSL-t optikai hozzáférésekkel váltjuk fel, ott akár 100 Mbps feletti, vagy akár gigabites sebesség is lehetővé válik a jövőben.

- írta a Telekom, tehát bizonyos esetekben több 10, néhol akár 100-szoros gyorsulásról is beszélhetünk. A hálózat fejlesztése nemcsak azért szükséges, mert egyre többet ügyintézünk, vásárolunk és szórakozunk online, hanem mert egyre több gép - okosóra, fitneszkarkötő, autó, tévé, hifi, otthoni és ipari szenzorok - csatlakozik az internetre. Ez akkora adatrobbanás lesz a Telekom szerint, hogy csak egy kiterjedt és gyors hálózattal lehet majd kiszolgálni.

A most folyamatban lévő fejlesztés során 2500 kilométer üvegszálas kábelt fektetnek le. Ennek a nagy részét lakásokhoz és épületekhez húzzák ki, tehát az utolsó kilométeren modernizálják a hálózatot. Azt is megtudtuk, hogy ezzel csupán 9-10 százalékkal bővül a Telekom optikai hálózata, tehát már most is jóval több mint 20 000 kilométernyi üvegszál van lefektetve. A rézhálózat sem tűnik el, az elavult és a modern eszközök párhuzamosan működnek majd. Akik például csak telefont használnak, továbbra is a rézdróton maradnak.

Hol lesz a legnagyobb változás?

Erre a kérdésre egyik távközlési cég sem szeret válaszolni, nem akarják felfedni a riválisok előtt a terjeszkedési terveiket. A Telekom is csak annyit mondott, hogy kelettől nyugatig mindenhol, nem egyenletesen történnek a fejlesztések. Ezt csupán annyival egészítették ki, hogy az augusztus 28-án kiírásra került uniós pályázatok hatása azokon a kistelepüléseken lesz érezhető, ahol most vagy egyáltalán nem volt vezetékes szolgáltatás, vagy csak 1-5 Mbps sebesség volt elérhető.

Az elmaradott térségek felzárkóztatására adott uniós pénzekre persze a Telekomon kívül a többi piaci szereplő is pályázhat.

Helyi urak kezében a megoldás

Úgy tűnik a társasházi lakógyűléseken is érdemes felszólalni a fejlesztések érdekében. A Telekom szerint a közös képviselők nem mindig látják be, hogy a hálózat bővítése javítja az ott lakók életminőségét, sok esetben nehéz megszerezni a hozzájárulásukat. Az önkormányzatok esetében vegyesebb a kép, egyre többen ismerik fel,  hogy a gyorsabb internet növeli a terület versenyképességét.

Az optikai fejlesztés egyébként a mobilhálózatra is jó hatással van, mert a Telekom - ahol csak lehetséges - ráköti a rádiós eszközeit az üvegszálas hálózatra. Esetenként az is előfordul, hogy egy új üvegszál kihúzása miatt a mobilhálózati eszközöket is áttelepítik egy másik helyszínre. Főleg a 4G lefedettség növelése miatt kell a mobilos rendszereket optikára kötni. A Telekom azt mondja, hogy most 94 százalékos a kültéri lakossági lefedettség (nem szabad összekeverni a területi lefedettséggel), és ezt év végére 97 százalékra akarják növelni.

Rovatok