Index Vakbarát Hírportál

A Google sem tud titkot tartani

2015. szeptember 28., hétfő 12:56

Kedden mutatja be a Google az új Nexus mobilokat és a már bejelentett Marshmallow operációs rendszert. A hírek új Chromecastról is szólnak Spotify-partnerséggel és még több alkalmazással.

A Google hagyományosan ősszel mutatja be a legújabb Nexus mobilokat, ez így meg már öt éve. Bár biztosat nem lehet tudni, nagyon valószínű, hogy idén sem lesz máshogy. A pletykák szerint két Nexus mobilt is bemutat a cég.

Az egyik a Nexus 5x névre hallgató készülék lesz, amely a nagy sikerű Nexus 5 utóda. Két éve mutatták be, és az egyik legnépszerűbb Google-mobil lett. Az LG gyártotta, az utódot is ők gyártják. Mint ilyenkor mindig, a mobil specifikációja szinte teljes egészében kiszivárgott az elmúlt hetekben.

A Nexus 5x-nek tehát 5,2 hüvelykes lesz a kijelzője, ami valamivel nagyobb a Nexus 5 öt hüvelykes kijelzőjénél (amúgy a nemrég bemutatott Galaxy S6 is pont ekkora). A mobilban 2700 mAh-es akkumulátor lesz, Qualcomm Snapdragon 808 processzor, 12,3 megapixeles hátlapi és 5 megapixeles előlapi kamera.

Ezúttal a Google sem hagyhatja ki az ujjlenyomat-olvasót a mobilból, hiszen a komolyabb versenytársak már használják, és ha már az új Android támogatja, hiba lenne kihagyni. Az ujjlenyomat-olvasó egészen szokatlan helyre kerül, az LG a hátlapra teszi azt, pont a kamera alá.

Ami még fontos, hogy az USB Type-C porton lehet majd tölteni a mobilt, ennek a lényege ugye az, hogy mindegy milyen irányban dugjuk a kábelt a portba. Amúgy a dizájnban nem lesz sok változás, talán annyi, hogy többféle színben lehet majd megvenni.

A legfontosabb persze az ára és a piacra dobás dátuma. A cégek ma már semmit nem tudnak titokban tartani, így ez is kiszivárgott. A Nexus 5 16 és 32 gigabájtos változatban kapható majd (ez elég kevésnek tűnhet manapság, főleg az egyre nagyobb helyet foglaló képek és videók miatt, na meg az alkalmazások sem lesznek kisebbek). A kisebbik készülék ára valószínűleg 399 dollár lesz. Ez ugye több, mint a Nexus 5 induló ára, de kevesebb, mint a tavalyi Nexus 6 649 dolláros ára.

És ezzel térjünk is át a Nexus 6 utódjára, mert a Google két telefont is bemutat kedden. A Nexus 6P-t a Huawei gyártja majd, ami azért érdekes döntés, mert az elődöt még a Motorola gyártotta. Úgy tűnik, a Google nem csinál problémát abból, hogy váltogatja a cégeket. Éppen ebből következik, hogy a  mobil teljesen más lesz elődjénél, sokkal jobban különbözik majd tőle, mint a Nexus 5x a Nexus 5-től.

Az első, amit észreveszünk az a dizájn, a Huawei elvetette a Motorola kerek vonalait, helyette a szögletes formát hozta be. A mobil felső részén, ott ahol a kamera van, egy furcsa fekete kiugró csík látható. Furcsa dizájnelem, remélhetőleg funkciója is lesz. Ez a telefon is a hátlapján hordja az ujjlenyomat-olvasót, hasonlóan a Nexus 5x-hez.

Kijelzőjének mérete 5,7 hüvelyk lesz, nem éri el tehát a 6 hüvelykes méretet. A kijelző sem változik, marad a 2560*1440 pixeles felbontás. Processzora Snapdragon 810 lesz, belső tárhelye pedig 32 gigabájtról indul és a pletykák szerint 64 és 128 gigabájtos verzió is lesz majd. Hátlapi kamerája 11 megapixeles lesz, az előlapi pedig 7 megapixeles a szelfikirályok nagy örömére.

Az új mályvacukor

Az új mobilok az új operációs rendszerrel jönnek. Nem lesz ez máshogy idén sem, a cég kedden bemutatja az Android 6.0-t is. A Marshmallow operációs rendszert már májusban bejelentették, mutattak is néhány képet róla, de hagyományosan ősszel mutatják be a kész szoftvert.

A Marshmallow főleg a felhasználói élmények megújítására helyezi a hangsúlyt, és hoz néhány új megoldást is. Az egyik legfontosabb változás, hogy az alkalmazásoknak nem adhatjuk meg az összes engedélyt telepítéskor. Használatkor kell majd egyesével engedélyezni például a hozzáférést a fotókhoz, a GPS használatát vagy a bluetooth bekapcsolását.

Változtatnak az energiahasználaton is a Doze-zal, amely a háttérben futó adatforgalmat korlátozza, amikor a szenzorok észlelik, hogy a mobil nem a felhasználó kezében van, hanem pihen mondjuk az asztalon. A Google szerint ez megduplázhatja az akkumulátoridőt. Újdonság lesz, hogy az összes hálózati beállítást vissza lehet állítani egy gombnyomásra, ezzel törölhetjük az összes beállított wifi és bluetooth kapcsolatot.

Javítanak a Google Now használhatóságán a Now on Tappel. A mobil sokkal relevánsabb tippeket ad majd ennek segítségével, mert rendszerszinten integrálják majd.

Két Chromecast is jön

A Google nem dobja el a Chromecastot sem csupán azért, mert egyre több androidos tévét mutatnak be. Nem is lenne értelme, hiszen teljesen más a célközönség. A két éve bemutatott Chromecast ugye arra jó, hogy a tévé hdmi-portjához kötve zenét, filmet, vagy akár egész Chrome tabokat dobjunk át a tévére a laptopról.

Az új Chromecast gyorsabb wifikapcsolatra lesz képes, támogatja majd az 802.11ac Wi-Fi szabványt, ami azt is jelenti, hogy csatlakozni tud az 5GHz-es hálózathoz. Elég jól jön filmek streamelésénél, kevesebb lesz az akadozás. Az is jó fejlesztésnek tűnik, hogy telepítés után végignézi a gépen lévő alkalmazásokat és segít olyan megtalálni azt, amit streamelni lehet.

Teljesen új kütyü lesz a Chromecast Audio, ami főleg zenehallgatásra lesz majd jó. A hírek szerint nem televíziókba, hanem hangfalakba kell majd dugni és ott játssza le a streamelt zenét. Állítólag az eddig elérhető Pandora, Rdio és Deezer mellett a Spotifyt is támogatja mostantól.

Rovatok