Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft végre mondott valamit a Windows kémkedésére

2015. szeptember 29., kedd 14:17

Amióta júliusban kijött a Windows 10, nem nyugszanak a kedélyek a Microsoft privát szférát érintő húzásai miatt: minden windowsos eszköz rengeteg információt gyűjt a használójáról, és azokat el is küldi a cégnek. A Microsoft több hónapja nem szólalt meg érdemben a témában, ezt törték meg hétfőn.

A Windows.com blogra írt posztjában ügyvezető alelnöke, Terry Myerson megtette az első lépést, és végre kezdenek valamit a témával, ami milliókat foglalkoztat. Valószínűleg elég sok ember bizalmát elvesztette a cég, ideje volt lépni valamit. 

Myerson szerint az összegyűjtött adatok „titkosítottan utaznak a szerverekre, aztán biztonságos helyen tárolják őket”. A Microsoft több dolog miatt gyűjt adatokat. Begyűjtik a biztonságért és megbízhatóságért gyűjtött dolgokat: az anonim eszközazonosítót, a típust és az összeomlások naplófajlait. Az ügyvezető szerint tartalmat nem, és lépéseket is tesznek azért, hogy semmi olyat ne szerezzenek meg, ami azonosíthatja a felhasználókat.

A másik típusú adatgyűjtés a testre szabás miatt van: a rendszer megtanulja érdeklődésünket, szokásainkat, hogy javítsa a felhasználói élményt. Ezt csinálja például a beszédfelismerő Cortana is – ezeket a gyűjtéseket viszont le lehet tiltani.

A Microsoft szerint mindegy, milyen beállításokat választunk, sem a Windows 10, sem bármilyen más Microsoft-szoftver nem nézi át az emailjeink vagy más kommunikációnk tartalmát, fájtainkat, hogy személyre szabott hirdetéseket jelenítsenek meg. Ezzel nyilván a Google-ra utaltak, hiszen a Gmail a levelek átolvasásával próbál releváns hirdetéseket megjeleníteni.

Rovatok