Index Vakbarát Hírportál

Amit ez a kamera nem lát, az nincs is

2015. október 9., péntek 17:11

Csak akkora, mint egy okostelefon, de valójában szuper minőségű fényképezőgép. „De miért vegyek okostelefon méretű kamerát, ha egy okostelefonban elfér a szuper kamera is?” – jöhetne az ellenérv, de elég egy pillantást vetni a Light L16 nevű fényképezőgépére, hogy ne jöjjön. Az L16-ban ugyanis összesen 16 lencse van, és mindegyikhez tartozik egy fényképezőgép.

35 milliméter és 70 milliméter fókusztávolságú lencséből 5-5 található a készüléken, és van egy 150 milliméteres is. Ha fotót készítünk, a kamerák közül 10 egyszerre készít fényképet, majd az androidos eszköz egyetlen csúcsminőségű fotóvá montírozza össze őket, akár 52 megapixeles felbontásban.

Ránézésre a kis kamerák nem sokban különbözik azoktól, amiket az okostelefonokban is láthatunk. A Light vezérigazgatója, Dave Grannan szerint most válik kifizetődővé, hogy felhasználhatják azokat a polcról levehető alkatrészeket, amiknek a fejlesztésére a legnagyobb mobilgyártók több milliárd dollárt költöttek.

A kamera tehát nem az alkatrészei miatt különleges, hanem a felhasználási módjuk miatt. A legérdekesebb, hogy a felhasználók maguk állíthatják be a mélység-élességet, így sokkal jobb térhatás érhető el, mint egy hagyományos kamerával. A saját fejlesztésű képfeldolgozó technológiával  még félhomályban is kiváló minőségű fotók készíthetők. A Light erről nem sokat árult el, de a promóképeik alapján az L16 tényleg szép képeket készít, még sötétben is. Az olyan extrák, mint a HDR, vagyis a magas dinamikatartomány kezelése már magától értetődő.

A Foxconn már ráharapott

Az L16 a DSLR fényképezőgépek könnyen hordozható alternatívája lehet, mivel nincs szükség hozzá az ormótlan géptestre és objektívekre. Az ár/tömeg aránya viszont kétségkívül rosszabb: az L16 kisebb, de nem sokkal olcsóbb a jobb DSLR gépeknél. A kamerát 1700 dollárért (466 ezer forint) lehet előrendelni, de csak 2016 nyarának végén kezdik kiszállítani őket.

Lehet, hogy az L16 nem rendezi át a piaci erőviszonyokat, de a Light képfeldolgozó technológiája iránt máris nagy az érdeklődés. Az Iphone-t is gyártó Foxconn már licencelte a több kamerás képfeldolgozó rendszert, hogy a jövőben gyártott telefonokba is beépíthessék őket.

Rovatok