Index Vakbarát Hírportál

Egy gombnyomás, és röptében elkussol a drón

2015. október 9., péntek 15:48

Három brit cég közös fejlesztése egy új zavarórendszer, amit arra terveztek, hogy rádióhullámokkal bénítsa meg a repülő drónokat.

Az Anti-UAV Defense System (Auds) blokkolja a drónok által fogadott adatokat, és ezzel átmenetileg reakcióképtelenné teszi őket. Ha az üzemeltető észleli, hogy a drón nem válaszol, feltételezheti, hogy meghibásodott, és visszahívhatja azt.

Az Auds-t tervező mérnökök a fejlesztéshez viszonylag friss, nemrég bemutatott technológiát használtak, amit kimondottan drónok elleni védekezéshez szántak. A rendszer többlépcsős azonosítás után egy rádiójellel blokkolja a drón vételét, nagyjából így:

  1. Az Auds radarjai befogják a légtérsértő drónt.
  2. A csatlakoztatott képalkotó rendszer hőkamerái elvégzik a vizuális azonosítást.
  3. Ezután egy nagy teljesítményű rádiójelet küldenek a drónra, amivel gyakorlatilag felülírják az üzemeltetővel fenntartott kapcsolatot.

És az egész nem tart tovább 25 másodpercnél.

Ez egy rádiójel. Számos frekvenciasáv van, amit minden gyártó használ. Ezeket egy irányított antennával az UAV irányába küldjük. A rádiójel olyan erős, hogy az UAV nem is tud mást fogni, csak az Auds jelét.

– magyarázta az Auds működési elvét Paul Taylor, az Enterprise Control Systems munkatársa. A cég közösen fejlesztette a rendszert a Blighter Surveillance Systemsszel és a Chess Dynamicsszel.

Az Auds üzemeltetőin múlik, hogy csak rövid időre megbénítják a drónt (hogy az operátor visszahívhassa azt), vagy teljesen megsüketítik. Ebben az esetben a drón addig fog vakon és süketen repülni, amíg le nem merülnek az akkumulátorai, és le nem zuhan.

Zavarja a reptereket

A rendszert már tesztelik az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Franciaországban. A kormányzati szervek tagjai mindhárom országban részt vettek a teszteken. A légügyi hatóságokat ugyanis aggasztja, hogy az utóbbi időben megsokszorozódott a drónhasználók száma a nagyobb repterek környékén.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) havonta nagyjából száz jelentést kap a pilótáktól, hogy drónokat láttak a gépeik ötmérföldes körzetében. Tavaly ilyenkor még csak havonta pár észlelést jelentettek. Az FAA ezért aláírt egy megállapodást, miszerint új, drónzavarásra alkalmas technológiákat fognak tesztelni, hogy biztosítsák a zavartalan légi forgalmat.

A brit Polgári Légiközlekedési Hatóság nem tervezi a zavaró eszközök tesztelését és fejlesztését. A szóvivőjük szerint inkább a fogyasztók tájékoztatására helyeznék a hangsúlyt. A védelmi eszközöket nem tartják fontosnak, mert az Egyesült Királyságban több mint hat éve bevezették a drónhasználatra vonatkozó szabályokat, míg az FAA csak nemrég jött elő ezekkel.

Az Auds ennek ellenére nem tűnik túl invazív eszköznek. Sőt, tipikus konzervatív, udvarias, telivér angol berendezés. „Lesz szíves a drónjával valahol máshol szórakozni, sir?” Mennyivel fehérgallérosabb, sétapálcásabb megoldás, mint a Boeing kompakt légvédelmi lézere, nem?

(Pedig közéjük is lövethettek volna.)

Rovatok