Index Vakbarát Hírportál

A fedezék mögé is belő az okos gránátvető

2015. október 15., csütörtök 08:30

Az egyik legalapvetőbb katonai technika, hogy ha támadás ér, fedezéket kell keresni, valódi összecsapásokat videojátékokat is eldönthet, hogy betartják-e ezt a résztvevők ezt a közhelyet. Már ha nincs az egyik félnél egy okos gránátvető, amellyel gond nélkül be lehet lőni a fedezék mögött a lövési lehetőségre gyanútlanul várakozó ellenségre.

Erre képes az amerikai hadsereg XM-25 Fedezésellenes Célzórendszere, amely a fejlesztés végső stádiumába ért. Az öt gránát kilövésére alkalmas gránátvető ismertebb és jóval beszédesebb neve A büntető. Egy lézeres távolságmérővel beméri, milyen messze van a fedezék, a katona pedig beállíthatja, hogy ehhez a távolsághoz képest mondjuk egy méterrel távolabb robbanjon az általa kilőtt gránát. Így hiába húzódik mondjuk egy fal vagy ajtó fedezékébe az ellenség, ha a gránátvető kezelője tudja, hogy ott van, továbbra is nagy pontossággal meg tudja sebezni.

Azért a büntető sem tökéletes, a tesztek során volt, hogy magát a kezelőjét büntette. 2013-ban Afganisztánban tesztelték, amikor elromlott, és megsebezte a katonát, aki használta. Egy másik alkalommal egy csapat megtagadta, hogy ezt a fegyvert vigyék magukkal, mert túl nehéz, ráadásul kevés okosgránátot adnak hozzá.

Mindenesetre hamarosan elkészül a fegyver végleges változata, az amerikai hadsereg pedig már 2017-ben a katonái kezébe is adná.

XM25 25mm Counter Defilade Target Engagement (CDTE) System

Rovatok