Index Vakbarát Hírportál

Titokban elmenti a hangunkat a Google

2015. október 19., hétfő 11:19 | aznap frissítve

Az álmainkat még nem látja a Google, de bármi amit valaha leírtunk vagy kimondtunk a keresőóriás szolgáltatásait használva, az mind megtalálható a cég szerverein. Azt viszont az álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a kimondott utasítással elindított keresésekhez nemcsak az értelmezett szavakat menti el a Google, hanem a hangfelvételeket is.

A Google nyáron indította el az összes tevékenységünket részletesen felfedő portált, ahol menedzselni tudjuk a személyes adataink védelmét, és azt is látjuk, hogy mire kerestünk. Ebben az archívumban találjuk meg a hangfájlokat is, és jól szórakozhatunk azon, hogy a Google mennyire félreérti a szavainkat.

Én csupán azt szerettem volna kideríteni, hogy a csehországi Horní Planá környékén milyen lesz az időjárás, mert éppen ott nyaraltam. Úgy látszik a Google nem foglalkozik a gps által közölt helyadatokkal, mert a szuperintelligens keresőmotor azt találta ki, hogy én valószínűleg a kanos szőkék által keltett viharokra vagyok kíváncsi. Vagy valami ilyesmire.

Az a szerencse, hogy a hangfelvételeket csak mi tudjuk meghallgatni, amíg nem adunk hozzáférést a fiókunkhoz másnak. A fájlokat törölni is tudjuk. Ehhez csak be kell lépni a history.google.com weboldalra, és ott a Voice & Audio Activity menüpont alatt megtaláljuk a próbálkozásaink teljes listáját. Csak be kell pipálni a felvételek melletti négyzetet, és a felső kék sávban megjelenik a törlés lehetősége.

A Google valószínűleg azért tartja meg a hangfájlokat, hogy finomítani tudja a természetes nyelvfeldolgozó algoritmusait. A személyre szabott hirdetésekhez nincs szükség a hangunkra, bőven elég lenne elmenteni az értelmezett szöveget. Persze, ha elég sokat beszélünk a Google-höz, akkor a cégnek végül akkora adatbázisa lesz, hogy abból akár képes lesz megszólalni a saját hangunkon is. Nagyon remélem, hogy ilyesmi csak a rémálmainkban jön elő, és sohasem valósul meg.

Frissítés: amikor először bekapcsoljuk az androidos eszközünket, érdemes elolvasni, hogy milyen kérdésekre válaszolunk okéval. A Google ugyanis megkérdezi tőlünk, hogy mentheti-e az adatokat, hogy ezzel növelje a hangfelismerés pontosságát. Magyarán csak résen kell lenni, amikor az új androidos eszközünket beállítjuk, és kikapcsolni a hangrögzítést, ha ezt a magánszféránkra nézve problémásnak ítéljük.

Rovatok