Index Vakbarát Hírportál

Mérlegként is használható az iPhone 6s kijelzője

2015. október 28., szerda 13:21

Az új iPhone-ok kijelzője nyomásra érzékeny, attól függően, milyen erővel nyomjuk meg az ujjhegyünkkel, számos új navigálási lehetőséget kapunk. Ezt a funkciót kihasználva Ryan McLeod fejlesztő egy posztban elmagyarázza, hogyan készített digitális mérleget egy iPhone-ból.

3D Touchnak nevezett funkciót még csak most kezdték megismerni a fejlesztők, de máris számos alkalmazás használja ki előnyeit. A mérleget fejlesztő csapat azonban már az elején nehézségekbe ütközött. A 3D Touch API-ja például csak kétféle értéket ismert súlyoknál: 0.00 és 1.00. Ezt úgy küszöbölték ki, hogy megkérték a felhasználókat, hogy mérjenek meg olyan tárgyakat, amelyeknek tudják a súlyát, így kalibrálták az alkalmazást, hogy helyesen mérjen.

A következő probléma az volt, hogy ráébresszék a kijelzőt, hogy valami aktiválja a nyomásérzékelő funkciót. Erre egy ujjhoz hasonló érzetet keltő tárgyat kerestek, amelybe azért bele tudták tenni a megmérni kívánt tárgyat. A megoldás a kanál lett, egyik fele ugye kis felületen érintkezik a kijelzővel, a másik felébe pedig lehet pakolni. Fontos volt persze, hogy a kanál egyensúlyozzon a mobilon, ne érjen hozzá semmihez.

Legfeljebb 385 grammot tudtak mérni így. Miután készen lettek, elküldték a Gravity nevű alkalmazást az App Store-nak. Az Apple alkalmazásboltja híresen szigorú, vissza is dobták az alkalmazás arra hivatkozva, hogy megtévesztő a leírása. A csapat újra beadta, ezúttal videóval bizonyítva, hogy tényleg működik a mérleg. Az volt a válasz, hogy a mérlegalkalmazás nem illik az App Store-ba.

Több magyarázatot nem kaptak. A Verge is megkereste a céget, hogy indokolják döntésüket, de eddig nem érkezett válasz. Valószínűleg attól félnek a cégnél, hogy a felhasználók eltörik kijelzőiket azzal, hogy nehezebb tárgyakat tesznek rá. Ami érdekes, hogy léteznek olyan alkalmazások az App Store-ban, amelyek ugyanezt ígérik, igaz ott nem konyhai mérlegként használják a funkciót, hanem viccelődésre.  De persze az is lehet, hogy az Apple-nek nincs kialakult álláspontja a mérleg alkalmazásokról és elsőre csípőből nemet mondanak rájuk.

Rovatok