Index Vakbarát Hírportál

Alig vesz valamit a Google

2015. november 2., hétfő 09:16

A Google leállította felvásárló gépezetét, hat éve nem volt ilyen alacsony a felvásárlásokra költött összeg. 2015 első kilenc hónapjában összesen 250 millió dollárért vásároltak fel cégeket. Nem elírás, csupán 250 millió dollárról van szó.

Egy olyan cégnél, amelynek készpénzállománya 72,8 milliárd dollár, nagyon kevés. Főleg ha azt nézzük, hogy az elmúlt években voltak olyan időszakok, amikor szinte hetente vettek új céget.

Jelentős ez a lassulás most, de ami még fontosabb, hogy egyik idei felvásárlás sem volt igazán nagy jelentőségű. Összehasonlításként tavaly az első kilenc hónapban 1,1 milliárd dollárt költöttek apróbb cégek felvásárlására, ezen kívül még 2,5 milliárdot az okoskütyüket gyártó Nest, 517 milliót a Dropcam és 478 milliót a műholdas cég, a Skybox Imaging megvásárlására. Két éve 979 millió dollárt adtak a Waze közösségi navigációs szolgáltatás tulajdonjogáért a 369 millió mellé, amit apróbb startupokra költöttek. Három éve vették meg a Motorola Mobilityt 12,4 milliárdért.

A látványos visszaesés egyik oka, hogy a cég jelentős átszervezésen esett keresztül, kiszervezett számos projektet, mint a fibernetet és a Nesetet. Az új pénzügyi igazgató, Ruth Porat is szigorúbb pénzügyi politikát folytat. De az is lehet, hogy csak gyűjti erejét egy nagyobb horderejű bevásárlás előtt, és az eddig felvásárolt cégeket is integrálja a szervezetébe.

Rovatok