Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a gyűjtést a sópisztolyra

2015. november 2., hétfő 08:11

A SALT Gun (magyar nyersfordításban: sópisztoly, de a SALT itt nem a sót jelöli, hanem a Safe Alternative-ból képezték) egy biztonságosabb alternatíva lett volna a halálos vagy életveszélyes lőfegyverek piacán, mivel nem lövedéket, hanem sót lő ki. Ha a támadó kap egy adaggal a pofájába, az legalább negyed, de talán fél órára is harcképtelenné teszi.

Sajnos a feltételes mód nem véletlen. A pisztoly fejlesztéséhez a tervezők közösségi finanszírozási kampányt indítottak az Indiegogón, de a terv balul sült el. Alig 24 óra alatt összegyűlt a projektre 30 ezer dollár, de a kampányt azóta leállították.

Mi történt? Rögtön elmondjuk, de haladjunk csak szépen sorban – először nézzük, mi is ez a SALT.

A pisztoly lényege, hogy a töltetek apró szemcsék formájában robbannak a támadó arcába. Ez kellemetlen mellékhatásokkal jár – cselekvésképtelenség, átmeneti vakság, tüdőszűkület, légzési nehézségek –, de még így is egészségesebb, mint lábon kihordani egy tüdőlövést.

A hatás azonnal érződik, és akár 15-30 percig is eltarthat; ezalatt megpróbálhatunk elmenekülni, esetleg agyonverni a támadót egy porolókorbáccsal. Nem mintha szükséges lenne, mert a töltetek 320 kilométeres óránkénti sebességgel robbannak ki a csőből; akit ezzel arcon lőnek, jó darabig csak sípoló hangon fog levegő után kapkodni. (A SALT ráadásul nem a puskapor, hanem a szén-dioxid erejével röpíti ki a csőből a sókapszulát – így még figyelemre méltóbb a teljesítménye.)

Nem veszélyes, csak eladhatatlan

Mivel a SALT egy fegyvernek látszó, (önvédelmi) fegyverként működő tárgy, a forgalmazása és az engedélyeztetése nyilván nem megy zökkenőmentesen, még az Egyesült Államokban sem:

A kampányt az Indiegogo üzemeltetői azóta leállították. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a kampány sérti az oldal általános szerződési feltételeit, amik tiltják fegyverek, lőszerek, és ezekhez tartozó kiegészítők finanszírozását. A támogatóknak az Indiegogo visszautalja a befizetett pénzt.

A SALT fejlesztői válaszul a saját oldalukon kezdték újra a közösségi kampányt. A termék 279 dollár befizetésével előrendelhető; ha összegyűlik 75 ezer dollár, elkezdik leszállítani az első modelleket. A cél egy olyan önvédelmi fegyver létrehozása, ami nem veszélyezteti mások életét.

Rovatok