Index Vakbarát Hírportál

Kikapcsolhatatlan a Windows 10 kémkedése

2015. november 3., kedd 10:16

A Microsoft múlt héten változtatott a Windows 10 frissítésein, így már nagyon nehezen tudják kikapcsolni az automatikus frissítéseket a nem hozzáértő felhasználók. Ha ez nem lenne elég, a cég egyik igazgatója, Joe Belfiore azt nyilatkozta a PC Worldnek, hogy a Windows 10 folyamatosan figyeli, hogy működik, és hogy használják, aztán ezeket az információkat visszaküldi a Microsoftnak. Ezt mondjuk már a Windows 10 megjelenése óta tudni lehetett, volt is botrány belőle, a cég külön blogbejegyzésben magyarázta, hol lehet kikapcsolni ezeket a dolgokat.

Sokan szkeptikusak maradtak, és jól tették: Belfiore most megerősítette, hogy néhány dolgot ugyan ki lehet kapcsolni, az adatgyűjtések legfontosabb részét azonban nem. „Vannak olyan esetek, amikor nem hagytunk választási lehetőséget, mert úgy éreztük, ezek hozzátartoznak a rendszer egészséges működéséhez. Tudnunk kell, mi döntötte be a rendszert, mitől vannak teljesítményproblémák, de ezek nem személyes adatok, azért gyűjtjük őket, hogy a személyes élménye mindenkinek jobb legyen” – nyilatkozta.

A probléma ezzel az, hogy elég sok, nem személyes, de tömegben már eléggé egyedi adatból pontosan be lehet azonosítani felhasználókat, így teljesen mindegy, hogy a Microsoft minek minősíti a hazaküldött adatokat, a felhasználóknak nincs választása a magánélete védelmére.

Ha ehhez hozzácsapjuk, hogy a Windows 10 Home felhasználói már nem befolyásolhatják az automatikus frissítéseket, így az operációs rendszer bármikor telepíthet, amit akar, a júzer elég jogosan érzi azt, hogy nincs túl sok kontrollja saját rendszere felett.

Rovatok