Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan repülhet a Facebook első drónja

2015. november 7., szombat 07:25

Nemsokára bevethető állapotban lesz a Facebook saját fejlesztésű drónja – pontosabban az első prototípusa, az Aquila. A karbonszálas, napelemmel hajtott repülő lézerrel biztosítana internetet az elmaradottabb régiókban, ahol nem lehet vezetékes hálózatot kiépíteni.

A Facebook műszaki igazgatója, Mike Schroepfer csütörtökön azt nyilatkozta, hogy az Aquila hamarosan felszállhat; már megkezdték az előkészületeket is. Arról nem nyilatkoztak, hogy hol hajtják végre a tesztrepülést, de Schroepfer elmondta, hogy a Facebook már partnereket keres az Aquila-projekt előremozdításához.

Vagyis szükségük lenne valakire, aki tovább finomítaná a dizájnt, kézbe vehetné a gyártást, illetve foglalkozna az Aquila-flotta karbantartásával – írja a Register.

A Facebook 14 hónapon át építette a lézerdrónt egy somerseti titkos létesítményben, olyan szakértőkkel, akik már sok tapasztalatot szereztek napelemes repülőgépekkel. Az Aquilát júliusban mutatták be a sajtónak. Ugyanakkor nem ez az egyetlen eszközük ahhoz, hogy internetet juttassanak az elmaradott régiókba: már bejelentettek egy együttműködést az Eutelsattal, hogy műholdas internetkapcsolatot biztosítsanak a szubszaharai Afrikának.

A tervek szerint az Aquila nagyon lassan repülne, de több hónapig is a levegőben maradna. A repülési magassága 60-90 ezer láb (18-30 kilométer) lenne, így nem zavarnák a civil légi forgalmat. A drón prototípusa óriási: a szárnyfesztávolsága 43 méter – nagyobb, mint a Boeing 737-é! –, de a tömege csupán 400 kilogramm. A drónt napelemes lítium-ion akkumulátorok hajtják.

A fejlesztésben komoly nehézséget jelent, hogy a drónt hónapokon át a levegőben tartsák. Schroepfer szerint a pilóta nélküli repülések manapság legfeljebb néhány hétig tarthatnak.

Rovatok