Index Vakbarát Hírportál

Hozzávalók: grafén, lézer, origami

2015. november 9., hétfő 20:02

Egy kutatócsoport készített egy speciális grafénpapírt, ami infravörös fény hatására mozogni kezd. A sanghaji Dong Hua Egyetem kutatói grafénből és speciális polimerekből készítették a grafénoxid nevű ötvözetet, ami papírként viselkedik, a vizet is magához szívja a környezetéből.

A grafénoxid nedvszívó képességét nyilván hasznosítani lehet egy csomó területen, de az új technológiákat először mindig az emberölésben és a szórakoztatóiparban használják először. A grafénoxidot bemutató videó az utóbbihoz tartozik: tényleg viccesen néz ki, ahol a lézerrel megvilágított papírdarabka táncolni kezd.

Ha a grafénoxid magába szívja a vizet, szétterül az asztalon, de ha infravörös fény éri, párologni kezd belőle a víz. Emiatt a papír összezsugorodik, majd magától összehajlik. Ha kikapcsolják a lézert, a grafénoxid ismét magába szívja a vizet; ezzel a trükkel simán el lehet szórakozni tíz-húsz percig, mert tényleg úgy tűnik, mintha a papír életre kelne, ahogy nyomogatják a villanykapcsolót.

A kutatók a tervezésnél az origami művészetét vették figyelembe, ami már több, önmagától összehajtódó eszközt ihletett meg a robotika, a vegyészet és a mérnöki tudományok terén.

Rovatok