Index Vakbarát Hírportál

Kivéreztetik az internetet, ha nem figyelünk oda

2015. november 13., péntek 16:58

Az uniós roamingdíjak változásáról, a mobiltarifák kövekedéséről és a kétsebességes internetről tartott kiképzést a szaksajtónak a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. Rengeteg megválaszolatlan kérdésünk maradt.

Most is van esély arra, hogy megnövekedjenek a belföldi mobiltarifák az uniós roaming eltörlése miatt

– hangzott el az NMHH háttérbeszélgetésén. A hatóság azért csődítette össze a szaksajtót, hogy rámutasson az EU-ban az október végén megszavazott rendelet néhány fontos részletére. Erről a rendeletről tudni kell, hogy novemberben hatályba lép, de még nem mondja meg a tutit a piaci folyamatokkal kapcsolatban. A szabályozó hatóságok a következő kilenc hónapban dolgozzák ki a pontos szabályokat. Mindjárt arra is rámutatunk, hogy milyen izgalmas kérdéseket kell addig tisztázni.

Az uniós rendelet csupán azt írja elő, hogy a 2017 június 15. után a roamingdíj nem lehet több belföldi hívás díjainál. Nyilvánvaló, hogy a szolgáltatók ezt kétféleképpen tudják elérni: vagy a roaming díját csökkentik, vagy a belföldi tarifákat emelik. Van azonban egy biztosíték, ami csökkenti az áremelés veszélyét.

Minden évben újra és újra közgazdasági számításokkal kell bizonyítani, hogy az extra roamingdíjak nélküli költségmodell nem nyereséges.

Ha a nemzeti szabályozó hatóság elfogadja a szolgáltató panaszát, akkor engedélyezhet némi felárat. Ennek az összegét is pontosan meghatározták, a szolgáltató nem lépheti túl a 2016 április 30-án érvénybe lépő ármaximumot. Ez külföldről indított hívás esetén legfeljebb nettó 0,05 euro, sms esetében 0,02 euro, adatnál 0,05 euró per MB pluszt jelent a hazai díjakhoz képest.

Mi lesz ha bécsi SIM-kártyát használ a magyar?

Elvileg vonzó lehetőség is lehet, ha az osztrák szolgáltatónak jobb percdíjai vannak, mint a magyarnak. Erre a kérdésre azonban még nincs válasz az uniós rendeletben, de annyi már biztos, hogy a méltányos felhasználás elvének kell majd érvényesülnie. Hogy ez pontosan mit jelent, azon még dolgoznak a szabályozó hatóságok. Azt kell megoldani, hogy az új szabály ne teremtsen kiskapukat, és a szolgáltatók ne használhassák ki túlzott mértékben a más országbéli partnerük hálózatát.

Nem lesz kétsebességes internet! Vagyis lesz, de a gyorsabb internet igazából nem is internet.   

A hálózatsemlegesség korábban nem volt szabályozva az Unióban, csak alapelvi szinten, de az októberi rendelet kimondja, hogy az interneten nem lehet egyes tartalmat, szolgáltatásokat vagy alkalmazásokat korlátozni, lassítani.

Eddig megtehették a szolgáltatók, hogy lassítják vagy blokkolják a Skype-ot, de ez most tiltva lesz.

Három esetben, és akkor is csak ideiglenesen lehet korlátozni a forgalmat:

  1. illegális tartalmak, bűnüldözés, nemzetbiztonsági kockázat miatt,
  2. kibertámadás vagy kémprogramok hárítása érdekében,
  3. hálózati torlódás megelőzése érdekében.

A szabályozó hatóságok nem bízzák a szolgáltatókra annak eldöntését, hogy mikor van hálózati torlódás, és a következő kilenc hónapban iránymutatást adnak ki a forgalomszabályozással kapcsolatban. Az biztos, hogy a fenti három pontban felvetett problémákra mindig arányosan kell majd reagálni.

Van azonban még egy, heves vitákat kiváltó része az uniós rendeletnek. A távközlési cégek lehetőséget kaptak arra, hogy speciális szolgáltatásokat nyújtsanak, és ezeknek a szolgáltatásoknak dedikált sávszélességet is adjanak. A rendelet azonban kimondja, hogy 

a speciális szolgáltatások nem befolyásolhatják hátrányosan az internet-hozzáférés minőségét.  

Elégedettek lehetünk, mert az interneten minden elérhető lesz, és pontosan annyi megabit per másodperces sebességet kell kapnunk, amennyire előfizettünk. Egyelőre nincs definiálva a speciális szolgáltatás fogalma, de ez is elkészül a már említett 2016-os határidőre.

Az NMHH beszélgetése után sem vagyunk teljesen nyugodtak a net jövőjével kapcsolatban. Úgy látjuk, hogy még tisztázni kéne egy-két dolgot, mielőtt a távközlési cégek kivéreztetik az internetet.

Mindenki ismeri a 2020-ra kitűzött uniós célt, hogy a háztartásokban legalább 30 megabit per másodperces internet legyen (figyelem: internet, és nem dedikált sávszélesség!), és a lakosság egy részének már 100 megabites vonalat kell biztosítani. Mi lesz, ha a kötelezőn túl egy huncut kilobitnyit sem fejlesztik tovább az internet sebességét? 

A szélessávú piacon - leginkább a sűrűbben lakott településeken - egynél több netszolgáltató van jelen, és ebben a versenyhelyzetben egyikük sem teheti meg, hogy lemaradjon az ügyfélélményben és szolgáltatás minőségében - közölték az NMHH szakértői. 

Felvetettük az NMHH-nak, hogy a szolgáltatók akár minden háztartásba behúzzanak gigabites vonalakat, és ebből akár 900 megabitre is rámondhatják, hogy

bocsi, ez a speciális szolgáltatások sávja.

Ennek elvben semmi akadálya, ha az előfizetői szokások alapján az internetszolgáltatók ezt jó üzleti modellnek találják, és a fogyasztók hajlandóak inkább a speciális szolgáltatásért fizetni, mintsem az általános célú internetért - mondta az NMHH, ám a szakértők erre néhány éves időtávon belül nem látnak tényleges esélyt.

Persze azt is látjuk, hogy a hazai szolgáltatók kínálatában megjelentek a speciális díjcsomagok és kiegészítők, melyekkel dedikált sávszélességet (még?) nem kapunk, de bizonyos szolgáltatások adatforgalmi díját elengedik. A hazai szolgáltatók nyereségre éhesek, és keresni fogják a lehetőséget, hogy valakivel megfizettessék a hálózatfejlesztés költségeit. 

Azt azért eláruljuk, hogy most is vannak speciális szolgáltatások, dedikált sávszélességgel: ezt hívjuk tévészolgáltatásnak. Az előfizetett díjcsomagunkban lévő csatornák ma is külön helyet kapnak a kábel-, réz- és optikai hálózaton, és garantáltan eljutnak a nézőkhöz, fogyasztókhoz. A többi csatorna pedig, amiket a szolgáltatók nem méltóztatnak felvenni a kínálatukba, de az interneten foghatók, most is ki vannak téve a hálózati kapacitás ingadozásának. 

Az európai politikusoknak oda kell figyelni erre a piacra, nehogy a hatályba lépő rendelet miatt megálljon az internet fejlődése. Ha a jövőben nem az internetes kapacitás fog bővülni, hanem a dedikált sáv lesz egyre szélesebb és szélesebb, akkor az EU megteremtette az online appok és szolgáltatások tévécsatorna-sávjait, és az online világ ugyanolyan korlátozottá és merevvé válhat, mint a tévés világ bebetonozott csatornacsomagjai. 

Rovatok