Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány két dolgot akart eltávolíttatni a Google-ről

2015. november 26., csütörtök 00:41

A magyar kormány a tavalyi évben két alkalommal kérte hivatalosan a Google-től, hogy távolítsanak el valamilyen adatokat — derül ki a Google nagy nemzetközi átláthatósági jelentéséből. A konkrét ügyeket nem hozták nyilvánosságra, de azt igen, hogy miután megvizsgálták a kérelmeket, ennek csak az egyik ügyben tettek eleget.

A magyar kormányszervek egyrészt a Youtube-ról szerettek volna töröltetni egy szerintük gyűlöletkeltő videó, a másik alkalommal úgynevezett „egyéb” okból egy másik internetes tartalmat. Ezzel egyébként Magyarország elég visszafogott, tavaly ugyanis az egész világon közel 7000 ilyen kérelem volt.

Legtöbb a rágalmazási ügy, ezt a kábítószerrel való visszaélés és az adatvédelem követi. A Google jelentése szerint minden alkalommal alaposan megvizsgálják, hogy jogos-e az eltávolítási kérelem.

Sokszor nemet mondanak, így jártak el például akkor is, amikor Amerikából kaptak egy bírósági végzést, amely egy blogger által írt több tucat olyan oldal eltávolítását rendelte el, amelyek egy állami politikusokat is érintő helyi botrányról szólnak — ők ezt azonban nem látták indokoltnak. Olyan is volt, hogy valaki egy hamisított végzéssel próbált letöröltetni egy rakás blogbejegyzést és keresési találatot. Az Iszlám Állam propagandavideóját — brit kérésre — ellenben eltávolították.

Rovatok