Index Vakbarát Hírportál

Megspórolhat pár órányi sorban állást

2015. november 30., hétfő 11:28

A közigazgatási rendszerben kezelik az adataink változását, sokan azonban elfeledkeznek arról,  hogy az új adatokat a bankoknál, a biztosítóknál, a telefontársaságoknál és más szolgáltatóknál is be kell jelenteni. Költözéskor és házasságkötéskor kell különösen odafigyelni, hiszen általában ekkor változnak meg fontos adataink.

Ezt a feladatot akarja megkönnyíteni egy vállalkozás a változásbejelentő.hu címen nyújtott  szolgáltatásával. A telefonszám és az e­mail­cím, valamint a személyes adatok megadásával lehet  regisztrálni, és ezt követően személyes vagy postai ügyintézés, illetve bonyolult nyomtatványok kitöltése nélkül, elektronikusan lehet beküldeni az új adatokat az érintett cégeknek.

A rendszerben minden adatot csak egyszer kell megadni, tehát végre nem kell ötvenszer leírni a saját nevünket egyetlen ügyintézés során.

Most még főleg közműszolgáltatókat és telefontársaságokat találunk a rendszerben, amit nemcsak  számítógépről, hanem okostelefonról vagy tabletről is lehet kezelni, a szolgáltatók köre pedig folyamatosan bővül.

A változásbejelentőt elindító DeltaRegister Kft. számításai szerint az évi félmillió hazai  lakcímváltozás és negyvenezer házasság adminisztratív terhe 170­-175 milliárd forintban fejezhető ki. A szolgáltatóknál is évente összesen 35­-40 milliárd forintot emésztenek fel a módosított adatok fogadásával és feldolgozásával kapcsolatos ügyfélszolgálati költségek, és nekik is fontos lenne, hogy ehelyett inkább a nem fizető ügyfelekkel vagy a panaszok kezelésével foglalkozzanak.

A változások bejelentése a munkából lógáshoz, szabadság kivételéhez, sorban álláshoz és  idegeskedéshez mérten kedvező áron vehető igénybe.  Az adatváltoztatás díja pár száz forinttól indul, a közműátírás 1800 forinttól, de vannak korlátlan bejelentést lehetővé tevő csomagok is.

Rovatok