Index Vakbarát Hírportál

Itt a megérinthető hologram

2015. december 1., kedd 15:29

Japán tudósok olyan hologramot hoztak létre, amelyben a háromdimenziós objektumokat puszta kézzel meg lehet érinteni.

Az Utsunomiya Egyetem kutatói femtoszekundumos lézertechnológiát használtak, vagyis mindössze a másodperc 10−15-nyi töredékéig tartó lézerimpulzusokkal jelenítik meg a hologramot. Ezek a sugarak reagálnak az érintésre, így menet közben kézzel manipulálhatók. Hasonló technológiával már korábban is kísérleteztek, de az akkor használt lézersugarak még könnyen leégették volna a kéz bőrét.

A kutatásban résztvevő Ocsiai Joicsi szerint, ha majd nagyobb lézert használnak, az emberek mindenféle olyan szituációban használ vehetik a manipulálható hologramnak, ahol fontos lehet a háromdimenziós kommunikálás, például egy építkezésen vagy az egészségügyben. Ha pedig sikerül tovább finomítani a technológiát, lehet majd használni kivetített billentyűzetekhez vagy videocsetelésben a másik fél virtuális megérintéséhez.

Háromdimenziós kommunikáció? Virtuális érintés? Igen, elég valószínű, hogy a legtöbb látványos technológiai újdonsághoz hasonlóan erre is elsők között fog lecsapni a pornóipar, és a videojáték-ipar is az élmezőnyben lesz. Aztán persze jöhetnek az építkezések és az egészségügy is.

Rovatok