Index Vakbarát Hírportál

Csodálatosan elbántak a brazilok a rasszista trollokkal

2015. december 1., kedd 10:46

Brazil anitrasszista aktivisták kinyomtatták internetes trollok rasszista kommentjeit, és kiplakátolták őket a trollok saját otthona melletti hirdetőtáblákra. A projekt címe Virtuális rasszizmus, valós következmények, és az online trollkodás problémájára hívná fel a figyelmet.

Az aktivisták nem illegális úton jutottak hozzá a kommentelők lakóhelyéhez, egyszerűen a kommentek nyilvános helyadatai alapján azonosították be a környéket. Ha ez megvolt, már csak bérelni kellett egy hirdetőtáblát, és már lehetett is nyomtatni a mocskolódó kommenteket.

A projekt nyilvánvaló célja elsősorban nem az egyes kommentelők lejáratása. Arra akarja felhívni a figyelmet, hogy bár gyakran ezt már nem érezzük át, ha bepötyögünk egy-egy bántó mondatot interneten, de ezek a virtuális megnyilvánulások nagyon is valós sérelmet okozhatnak azoknak, akikről és akiknek szólnak. Felmerülhetne, hogy a nyilvános megszégyenítés nem feltétlenül a legjobb válasz a gyűlölködésre, de az aktivisták figyeltek erre, ezért a plakátok – noha a kommentelők közelében kerülnek ki – elfedik a trollok személyazonosságát.

Rovatok