Index Vakbarát Hírportál

Végre az Adobe is temeti a Flasht

2015. december 2., szerda 09:21

Bejelentette az Flasht kiadó Adobe, hogy ezentúl inkább az alternatív megoldások használatára bátorítja a tartalom-előállítókat. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a cég is elismeri, hogy a saját technológiája helyett a HTML5-öt lenne célszerűbb erőltetni mint új sztenderdet.

A Flash egykor a web fejlődésének fontos motorja volt, a weboldalak animációi és az online játékok is leginkább ezzel a technológiával készültek. Az utóbbi években azonban egyre inkább eljárt felette az idő: egyrészt a nehézkes működése miatt lassította a böngészést és zabálta az akkuidőt, másrészt a mobilos böngészés térnyerése is a Flash sírját ásta. De a legnagyobb gond az vele, hogy akkora biztonsági lyukak tátonganak rajta, hogy csak az a kiberbűnöző nem járkál át rajtuk, aki éppen nem ér rá. Legutóbb az olasz Hacking Team meghekkelése után került ki több súlyos sebezhetőség is, azóta több nagy techcég újra nyilvánosan kelt ki a technológia ellen.

Bár az Adobe közleménye egyértelmű és pozitív válasz az aggályokra, a cég továbbra se szüntetni be teljesen a Flasht. Ehelyett a biztonsági frissítésekre koncentrálnak majd, és együtt fognak működni a nagy cégekkel, hogy használható állapotban tarthassák a technológiát. Ez részben valószínűleg annak köszönhető, hogy a facebookos játékok még ma is nagyrészt Flasht használnak.

Ugyanakkor az Adobe elmozdulása fontos lépés abba az irányba, hogy a Flash tényleg kikophasson idővel. Ez áttételesen a cég érdeke is, hiszen a rengeteg probléma egyre inkább összekapcsolódik a nevükkel, ami nagyon rossz reklám. Nem véletlen, hogy a bejelentés része volt az is, hogy átnevezik az animációkészítő szoftverüket: Flash Professional CC helyett 2016-tól  Animate CC-nek fogják hívni. Egyrészt azért, mert már így is az ezzel előállított tartalom harmada HTML5-ben készül, másrészt pedig hogy még a terhessé vált név emlékét is kitörölhessék.

Rovatok