Index Vakbarát Hírportál

Franciaország blokkolná a Tort és a nyilvános wifit

2015. december 7., hétfő 15:53

A francia hatóságok komolyan fontolóra veszik, hogy betiltják a nyilvános wifit és a Tor hálózatot. A Le Monde értesülései szerint a kormányzatnak vannak ilyen dokumentumai, amelyek ezt a javaslatot készítik elő. A kormányzat egyértelműen a párizsi terrortámadások miatt szánja el magát erre a lépésre.

A javaslatokat hivatalosan januárban nyújtanák be. Mindkét javaslatot az ország terrorista ellenes és vészhelyzetben érvényes protokolljából vezetik le. Ugyanakkor a javaslatot előkészítő belügyminisztériumnak még döntenie kell a részletekben.

Tor proxyhálózat (egymáshoz kapcsolt szerverek sokasága) célja, hogy elrejtse a felhasználók valódi kilétét (itt részletesen is írtunk róla). A francia javaslat ezt tiltaná és megpróbálná blokkolni elérését az országon belül. A francia kormány ezen kívül még a VoIP-szolgáltatásokat is kötelezné arra, hogy adják át a titkosításhoz használt kulcsokat, ha ezt kérik tőlük.

Az nem teljesen világos, hogyan tennék ezt meg, bár állítólag Kínában már 2012 óta blokkolják a Tor elérését, valamint Irán és Oroszország is foglalkozik a hálózattal.

A párizsi terrortámadások után francia és amerikai hatóságok azt kérték a titkosított kommunikációt használó szolgáltatóktól, hogy adjanak hozzáférést nekik. Azért kértek ilyeneket, mert a feltételezések szerint a főszervező, Abdelhamid Abaaoud ilyen titkosító szoftvert használhatott a támadás megszervezésekor.

Az ingyenes wifi tiltásának a hatóságok szerint azért lenne értelme, mert a hatóságok nehezen tudják azonosítani az ezekre kapcsolódó felhasználókat. 

Rovatok