Index Vakbarát Hírportál

Rakétavédelmi rendszert tesztelt Izrael

2015. december 12., szombat 22:23

Izrael és az Egyesült Államok csütörtökön sikerrel tesztelt egy rakétaelhárító rendszert, amit elsősorban az interkontinentális ballisztikus rakéták ellen állítanának hadrendbe. Az izraeli hivatalos szervek szerint az Arrow 3 elfogó rakétákra nagy szüksége van az államnak a regionális feszültségek miatt.

A tesztsorozatban Izrael sikerrel használta az Arrow 3 típusú elfogó rakétákat, amiket a légkörből érkező rakéták ellen használnának. A potenciális támadások több ország, például Irán felől is érkezhetnek.

Néhány éve már tesztelték az Arrow 3-at, de az, szemben a mostani tesztekkel, sikertelen volt. Akkor így nézett ki egy rakétaindítás:

Israel's Arrow-3 Completes Successful Exoatmospheric Flight Test

Az Arrow 3 nem vadonatúj fejlesztés. Maga a program 1988-ban indult, amikor Ronald Reagan amerikai elnök bejelentette a Csillagháborús tervet (SDI), de ezt 1993-ban leállították. Az Arrow rakétákat viszont Izrael és az Egyesült Államok továbbra is gyártja és teszteli. A fejlesztést az izraeli Aerospace Industries és a Boeing közösen végzi, a projektet pedig – akárcsak a Vaskupola rakétavédelmi rendszer esetében – részben az Egyesült Államok finanszírozza.

Rovatok