Index Vakbarát Hírportál

A techcégekkel irtatja a gyűlöletbeszédet Németország

2015. december 17., csütörtök 14:42


A német kormány megegyezett a Facebookkal, a Twitterrel és a Google-lel, hogy a cégek 24 órán belül eltávolítják a bejelentett, gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzéseket a közösségi oldalaikról, és könnyebbé is válik a gyűlöletbeszéd jelentése. A megállapodást az ösztönözte Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint, hogy a kormány attól tartott, hogy a közösségi oldalak "a szélsőjobb vidámparkjává" válnak.

A bejelentéseket külön csapatok fogják vizsgálni a cégeknél, ezeknek a feladata lesz eldönteni, hogy bejelentett tartalom valóban német jogot sért-e. A részletek még nem világosak, így az sem, hogy kié lesz a végső szó az egyes ügyekben, és hogy lehet-e fellebbezni a döntések ellen. Egyelőre azt se tudni, hogy a kérdéses tartalmak csak Németországból lesznek elérhetetlenek vagy globális lesz a tiltás.

A megállapodás vízválasztó lehet, mert a közösségi oldalak eddig éppen arra törekedtek, hogy egyetlen központi szabályrendszer, vagyis a saját felhasználói feltételeik szerint ítéljék meg a hálózataikon megjelenő tartalmakat, a világon mindenhol. A mostani példa viszont abba az irányba mutat, hogy az egyes országok szabályozása felülírhatja ezt, vagyis a jövőben akár országonként eltérő lehet, melyik globális techcég mit tolerál és mit nem.

Különösen azért kényes kérdés ez, mert ezeket a cégeket korábban elnyomó kormányok támadták, mert nem voltak hajlandóak eltávolítani a rendszerkritikus hangokat. Ha az országonkénti szabályozás következetes irányelvvé válna, az nagyon rosszat tenne a szólásszabadságnak.

Rovatok