Index Vakbarát Hírportál

Vizelet+baktérium+zokni = áram!

2015. december 17., csütörtök 13:01

Általában nem jó ötlet belepisilni egy zokniba, pláne abba, amelyiket épp hordjuk, és ezen az se nagyon változtat, ha tele van baktériumokkal. Pedig ha ügyesen kombináljuk ezeket a szokatlan elemeket, egész jó dolgok jöhetnek ki. Most például egy angol kutatócsapat hozott létre így önfenntartó áramtermelőt. A módszer lényege, hogy

A zokni mindenképpen a hordható technológiák új kategóriáját képviseli. És működik is: megtermelt annyi energiát, amennyivel a hozzá kapcsolt jeladó kétpercenként el tudta küldeni az üzenetet, hogy "A világ első hordható MFC-je".

Ioannis Ieropoulos, a bristoli West England Egyetem kutatója szerint az önellátó rendszert a halak keringési rendszere inspirálta, csak itt az izmok összehúzódása helyett a lábmozgás pumpálja a folyadékot. Az még nincs megoldva, hogy a folyamatos tápanyag-ellátás biztosításához pótolni lehessen az elhasználódott vizeletet, de a tudósok már dolgoznak a probléma megoldásán.

Persze a mobilunkat várhatóan nem vizeletevő baktériumokkal fogjuk tölteni. Ieropoulos szerint a módszerük vészhelyzetekben lehet hasznos, például vészjelzések leadására, ha nincs kéznél – vagy lábnál – más energiaforrás.

Rovatok