Index Vakbarát Hírportál

Az Apple elfelejtett adót fizetni Olaszországban

2015. december 30., szerda 14:43

Az Apple megállapodott az olasz adóhatósággal, hogy befizet nekik 318 millió euró, azaz körülbelül 100 milliárd forintnyi adótartozást. Az amerikai cég ellen 2013-ban indítottak nyomozást, mert azt feltételezték, hogy az olasz leányvállalata körülbelül 1 milliárd eurót elfelejtett befizetni 2008 és 2013 között.

Az iPhone gyártóját azzal vádolták meg, hogy az Olaszországban szerzett nyereségét átutalta az írországi Corkban lévő vállalatához, hogy kihasználja az ottani alacsonyabb adókulcsot. A milánói főügyész, Francesco Greco vezette a nyomozást, melyben kiderült, hogy körülbelül 1 milliárdos különbség tátong a vállalat 2008-2013 közötti bevétele, valamint az adott időszakban befizetett 30 millió eurónyi adó között.

A nyomozók megállapították, hogy az Apple Italia hivatalosan az Apple Ireland tanácsadója volt, és ez tette lehetővé, hogy a vállalat kitalicskázza a milliárdos nyereséget az országból.

A brutálisan nyereséges Apple-t nemrég az Egyesült Államokban is megvádolták azzal, hogy a tengerentúlon hatalmas készpénztartalékot tart fenn, hogy elkerülje az adózást. Erre Tim Cook vezérigazgató azt válaszolta, hogy egy politikai marhaság, és ők befizetnek minden adót, amivel tartoznak.

Az olasz eset is ezt bizonyítja: befizetik, ha a hatóságok erre kényszerítik őket.

Rovatok