Index Vakbarát Hírportál

Így kezdjen bele a korlátlan netflixezésbe

2016. január 6., szerda 21:52

Mostantól Magyarországon is elérhető a Netflix, az a filmeket streamelő szolgáltatás, ahol havidíjért korlátlanul lehet filmeket, sorozatokat, dokumentumfilmeket nézni. Több ezer órányi tartalom közül választhatnak az előfizetők havi 8, 10 vagy 12 euróért.

Mielőtt még továbbmennénk a csomagok tartalmát elemezve, vizsgáljuk meg a legfontosabb kérdést: hogyan nézhetünk filmeket a Netflixen? Mivel ez egy online szolgáltatás, adja magát a válasz, hogy az interneten. Elindítjuk a böngészőben, belépünk fiókunkkal, kiválasztjuk a filmet, és nézzük. Szinte teljesen mindegy, milyen operációs rendszert és milyen böngészőt használunk ehhez, lehet az Windows, OSX, Linux, és kiválaszthatjuk a nekünk kedves böngészőt.

Nem lenne azonban ennyire népszerű, ha más platformokon nem lehetne nézni. Például a tévén. Ez úgy is megoldható, hogy rákötjük a laptopot a tévére, de sokkal egyszerűbb, ha a televízió saját alkalmazásával nézünk filmeket. Az okostévék többségében ugyanis van külön erre dedikált Netflix-alkalmazás. Ez a napokban elérhető lesz az okostévéknél, csak ki kell várni a szoftverfrissítéseket. Egyelőre még kevés olyan tévé van itthon, ahol már most letölthető az app.

A televízión elindítva az alkalmazást, első alkalommal be kell jelentkezni, majd a távirányítóval kiválaszthatjuk a filmet vagy sorozatrészt. Az élmény olyan, mintha egy dvd-t tettünk volna be (vagy blu-rayt, ha HD-ben nézzük).

Mi a helyzet a nem okostévékkel, vagyis azokkal a tévékkel, amelyeken nincs internet? Ebben az esetben valamilyen kiegészítőre lesz szükség. Ez a kiegészítő lehet az előbb említett laptop, Apple TV, Chromecast, egy erre alkalmas okostelefon vagy tablet (Androidon és iOS-en ugyanis már flottul megy, de erre kicsit később részletesebben is kitérünk).

Ha végképp elakadunk, de éppen van otthon játékkonzolunk, akkor azon keresztül is nézhetjük a Netflixet, PlayStationre (PS3, PS4 és PS Vita) és Xbox 360-ra és XboxOne-ra is van alkalmazás. Az más kérdés, hogy egyelőre nem mindenre lehet letölteni, itt is meg kell várni a frissítést. Az Xboxoknál ráadásul csak akkor működik a streamelés, ha a felhasználónak van Xbox Live-regisztrációja. PlayStationnél nem feltétel a PS Network-előfizetés vagy -regisztráció. Az eddigi megoldásokon kívül még egyes dvd- vagy blu-ray lejátszókon is van saját Netflix-alkalmazás, az erre alkalmas készülékek listáját itt találja.

Térjünk vissza a mobiltelefonhoz, az androidos Play Store-ban gond nélkül megtalálható az alkalmazás, le lehet tölteni, el is lehet indítani a filmeket. Az Apple iOS rendszerével már nem ilyen egyszerű a helyzet, először hiába keresünk rá az AppStore-ban a Netflix-alkalmazásra, semmit nem találunk (később megjelent az alkalmazás, de egyelőre eléggé le kell görgetni a találati listán). Ezen a linken azonban letölthető, legalábbis a legtöbb iPhone-ra és iPadre. Gyors körkérdésünk alapján az a tapasztalat, hogy nem mindenhol működik az alkalmazás. Valószínűleg itt még várni kell néhány órát (napot?), hogy minden gördülékenyen menjen.

Megvan az app, most mi következik?

Térjünk rá magára a szolgáltatásra és az elérhető csomagokra. A Netflixre ingyenes hónappal lehet feliratkozni, három előfizetés közül lehet választani. A legolcsóbb nyolc euróba kerül, és nem jár hozzá HD-felbontás, valamint egyszerre egy képernyőn tudjuk nézni. A tízeurós előfizetéssel már HD-felbontásban is tudjuk nézni a filmeket és sorozatokat, és egyszerre akár két képernyőn lehet nézni valamit. Ez akkor jön jól, ha a családtagok éppen más-mást néznének.

A harmadik, prémiumnak nevezett csomag 12 euróba kerül, ezzel Ultra HD-ben adják a filmeket az erre képes tévéken, és egyszerre akár négy különböző filmet lehet nézni, négy különböző helyen. Mindhárom szolgáltatásnál ingyenes az első hónap, fizetni pedig online lehet kártyával vagy PayPallal.

Az előfizetésért korlátlan filmnézés jár, akármennyi filmet nézhetünk, akárhányszor. A filmeket értékelhetjük, eltehetjük későbbre. A Netflix ezek alapján állítja össze javaslatait, hogy mit nézzünk.

Még filmnézés előtt ki kell választani, hogy milyen eszközön szeretnénk nézni a filmeket. Ha van okostévé a családban, azt mindenképpen érdemes bekattintani, a televíziók a szoftverfrissítésekkel mindenhol elérhetővé teszik a Netflix-alkalmazást. Akárhány platformot be lehet állítani, akár olyanokat is, amelyeket most még nem, de később szeretnénk használni. Nem mintha ennek lenne jelentősége, mert később változtathatunk ezen.

Következő lépésként megadhatjuk azoknak a nevét, akiknek külön profilt szeretnénk beállítani. Ez azért fontos, mert a filmezési szokásaink alapján a későbbiekben a Netflix ajánl majd nekünk filmeket, amelyeket szerinte szívesen megnéznénk. Ha nem szeretnénk, hogy a profilunkon a gyerek rajzfilmjei eltorzítsák ezt az ajánlási rendszert, érdemes nekik külön alfiókot adni.

Most jön a neheze, ki kell választani a Netflix által véletlenszerűen megadott filmek közül, hogy melyiket szeretjük. Összesen hármat választhatunk két-három tucatnyi film közül, ezek alapján állít össze egy egészen kezdetleges listát. Mondjuk, elsőre nem is olyan rossz listát, a kedvenceim közül jó pár belekerült.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre az angol a fő nyelv, ez alatt azt  értjük, hogy angolul vannak a menük, és angolul vannak rajta a filmek is. Arról még nincs információnk, hogy ez fog-e változni a közeljövőben, és megjelennek-e például magyar feliratok. Az angol mellett 14 másik nyelvet választhatunk – olyanokat, mint a spanyol, francia, olasz, holland, norvég.

Rovatok