Index Vakbarát Hírportál

Az androidos készülékek kétharmada sebezhető

2016. január 20., szerda 11:27

Androidos és linuxos felhasználók millióit veszélyezteti az a szoftveres hiba, amit egy szakértői csoport fedezett fel a Linux operációs rendszer 2013-as, 3.8-as kernelváltozatában. A csoport az androidos fejlesztőknek is jelentette a hiba létét.

A sérülékenység kihasználásával ártó szándékú felhasználók rendszerszintű jogosultságokhoz juthatnak a hibás kernelváltozatra épülő operációs rendszert futtató rendszereken. Az androidos készülékek esetében a 4.4-es, vagy annál magasabb verziószámú oprendszer-változatot futtató készülékekre jelent veszélyt a hiba.

A Perception Point nevű csoport szerint több tízmillió készülék van veszélyben, számításaik szerint az androidos eszközök mintegy kétharmadát érintheti a probléma. Jó hír, hogy eddig nem észlelték, hogy bárki olyan kódot készített és futtatott volna, amely kihasználja a hibát, viszont amíg az eszközöket nem frissítik, a lehetőség folyamatosan élő veszély. A megoldást nehezíti, hogy a mobileszközök rendszerjavítását a felhasználók többsége csak a szolgáltatótól kapott csomag segítségével tudja elvégezni, márpedig a nagy szolgáltatók általában csak lassan moccannak meg ilyen esetekben.

Rovatok