Index Vakbarát Hírportál

A Google minden képzeletet felülmúlt

2016. február 2., kedd 11:08

Az Alphabet piaczárás után érkező gyorsjelentése felülmúlta a piaci várakozásokat, emiatt már nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik, mint az Apple. A bevételek a tavalyi 14,5 milliárd dollárról 21,3 milliárdra emelkedtek. Ez jóval több annál a 16,9 milliárd dollárnál, amivel a piac számolt. A kereskedés utáni órákban a Google anyacégének részvényei 9 százalékkal emelkedtek. Az Alphabet most 568 milliárd dollárt ér, az Apple 535 milliárdot.

A Google tavaly augusztusban szervezte át teljesen a cég struktúráját. A Google név alá csak a Chrome, az Android és a YouTube tartoznak. Azok a cégek, amelyeket az elmúlt években vettek meg, már egy másik cég részei. Ez a másik cég az Alphabet, ennek egyik részlege a Google, másik részlege a Nest, harmadik a kutatásokkal foglalkozó X Labs, és így tovább.

Ez azt is jelenti, hogy ez az első alkalom, hogy az Alphabet különválasztja a Google és a többi részleg eredményeit. A Google bevételeinél jelentős része van a mobilhirdetéseknek. Néhány évvel ezelőtt főhetett a Google vezetőinek a feje, hogy a mobilok térnyerésének és az asztali alkalmazások visszaszorulásának negatív hatása lehet a keresőbizniszre. De nem így történt, a mobilos keresés átvette a helyet és a mobilhirdetések egyre értékesebbek lettek (és lesznek). 

Rovatok