Index Vakbarát Hírportál

Leszámol a kamu letöltésekkel a Google

2016. február 5., péntek 09:12

Mielőtt ingyen megnézné ezt a filmet, telepítenie kell ezt a bővítményt! Frissítse a médialejátszóját, hogy láthassa ezt a tartalmat! Lassú a gépe? Ezzel a programmal felgyorsíthatja! – Ugye megvannak az ehhez hasonló, tenyérbemászó netes hirdetések? Az a közös bennük, hogy valamilyen ingyenes szolgáltatást kínáló, már megjelenésükben is gyanús oldalakat lepnek el, és úgy állítják be magukat, mintha valamilyen hasznos dolgot kínálnának, pedig csak a gépünket akarják teleszemetelni. Na, ezeket akarja kiirtani a Google.

Ezek az átverések a legismertebb formái a social engineeringnek, vagyis annak a biztonsági támadási formának, amikor a villámgyorsan gépelő szuperhekkerek nem a fiókjainkat törik fel mindenféle kifinomult technikával, hogy elhalásszák az adatainkat, hanem egyszerűen a hiszékenységünket vagy a naivitásunkat használják ki, hogy kiénekeljék a szánkból az érzékeny információt. A legtipikusabb eset, amikor egy ingyenes letöltést ígérő oldalra keveredünk, ahol jobb esetben a valódi letöltést megkezdő gomb mellett, rosszabb esetben helyette találkozhatunk ilyen megtévesztő hirdetéssel. 

A Google most elkezdte kibővíteni a Chrome böngészőben eddig is megtalálható biztonságos böngészési funkciót, hogy blokkolja az ilyen megtévesztő oldalakat. Ezentúl ha olyan oldalra látogatnánk, amely a fentihez hasonló kártékony letöltésekbe akarna belecsalogatni, egy egész oldalas figyelmeztetés fog belepiroslani az arcunkba, hogy inkább gondoljuk újra a dolgot. A lépés sok olyan oldalt is érzékenyen érinthet, amely alapvetően hasznos tartalmat kínál, csak a hirdetéskiszolgáló szerverek automatikusan ilyen megtévesztő hirdetést pakolnak ki rá.

Rovatok