Index Vakbarát Hírportál

Gigabites kapcsolat jön a mobilokba

2016. február 13., szombat 09:53

A mobilszolgáltatók ma még meg sem közelítik azt az elképesztő sebességet, amit a kaliforniai Qualcomm által tervezett Snapdragon X16 modemmel ki tudunk majd hozni a mobilunkból.

Ezzel a csippel akár 1 gigabit per másodperces letöltési sebességet is elérhetünk.

A használatban lévő mobilok csipjei csupán 300-450 megabites letöltési sebességre képesek, az idei csúcsmobilokban megjelenő Snapdragon 820 csip modemje ezt felviszi 600 Mbps-re.

Azért jó ilyen nagy sebességen netezni, mert így a mobilunkon futó Netflix, Spotify és más multimédiás appok akár egész flmeket és/vagy albumokat pillanatok alatt lepufferelhetnek. Ennek hála akkor sem akadozik majd a lejátszó, amikor kevésbé jól lefedett területre érkezünk. A mobilszolgáltatók is kényelmesebb helyzetben lennének a gigabites nettel, hiszen ha gyorsan végzünk a letöltéssel, akkor rövidebb ideig kell életben tartani egy-egy adatkapcsolatot.

A szupergyors nethez négy antenna kell, ezek párhuzamosan forgalmazzák az adatokat. Valószínűleg az első gigabites eszközök hordozható mobilnetes hotspotok lesznek, és csak később kerül be a technológia az okostelefonokba.

Csuklónkra csatlakozik a felhő 

A Qualcomm még egy előrelépést tett az adatátvitelben, de ez az újítás nem a sebességével hódít. A hordható eszközök (okos fitneszpántok, órák és szemüvegek)  többsége ma még a mobilunkra csatlakozik, hogy feltöltsék az adatokat a felhőbe, de a Qualcomm Wear 2100 csippel már közvetlenül csatlakozhatnak az internetre.

Az LTE modemekkel eddig az volt a baj, hogy magas volt a fogyasztásuk, így aki ilyet épített az eszközébe, annak nagyobb akkut is mellé kellett raknia. Ezen akar változtatni a Qualcomm, hosszú élettartamot és gyors LTE kapcsolatot ígérve a gyártóknak. A csipet felszerelték egy olyan egységgel is, amelynek az algoritmusai előre feldolgozzák a szenzorok adatait, mielőtt elküldenék azokat a felhőbe, így az adatforgalmat is csökkenteni lehet. Az LG már bejelentette, hogy az idén év végén megjelenő eszközeiben ezt a csipet fogja használni.

Rovatok