Index Vakbarát Hírportál

Keresőmotort fejleszt a Wikipédia

2016. február 16., kedd 11:12

Hamarosan versenytársa lehet a Google keresőjének, a Wikipédia online enciklopédia több millió dolláros programot indít annak érdekében, hogy megírják a Wikipédia keresőmotorját. A Wikipedia Foundation még szeptemberben kapott 250 ezer dollárt a John S. and James L. Knight Foundationtől erre a célra, de ezt csak most hozták nyilvánosságra. A teljes projekt persze sokkal többe kerül majd, most csak erre a szakaszra különítették el ezt az összeget.

A támogatást az új, fejlett módszerek kifejlesztésére kapták, amelyek az információ megtalálását teszik lehetővé. A keresőmotort a Wikipédián és a Wikimédián alkalmazzák majd, ha elkészül. A projektet Knowledge Engine néven emlegetik.

Ami még érdekes a hírrel kapcsolatban, hogy ez lesz az első teljesen átlátható, nyitott kereső. A projekt alapítói szerint az átláthatatlan algoritmusokkal, zárt szoftverekkel működő keresők módosítják a keresési eredményeket.

A Wikimédia által fejlesztett keresőnél azonban pontosan tudni lehet majd, hogyan került a találat az adott helyre, honnan van az információ. Védi a felhasználók adatait, nem lesznek hirdetések, így csupán a találatokat látják majd a felhasználók.

Egyelőre még csak a kezdő lépéseket tették meg, évekbe telhet, hogy használható szolgáltatás lesz belőle.

Rovatok