Index Vakbarát Hírportál

Az iPhone-gyártó Foxconn megvette a Sharpot

2016. február 25., csütörtök 13:29

A tajvani Foxconn többségi tulajdont szerzett a japán Sharpban. A vételár 700 milliárd jen (1,75 billió forint) körüli összeg volt, ezzel 65,9 százalékos tulajdonrészhez jutott a cég.

A Foxconn a világ legnagyobb elektronikai beszállítója, elsősorban arról ismert, hogy az Apple termékeit gyártja, de számos más népszerű eszköz, például a Playstation 4, az Xbox One, a Kindle-olvasók vagy a Blackberry telefonjai is az ő gyáraikban készülnek.

A felvásárlás az iPhone-ok jövőjét is érintheti. Egy ideje pletykálják, hogy pár éven belül az Apple telefonja is OLED-kijelzőt kaphat. Ez a hagyományos LCD-kijelzőnél élénkebb színeket és nagyobb kontrasztot tud nyújtani, és a panel könnyebb és vékonyabb, viszont drágább is. A Samsung használ hasonlót a telefonjaiban, csak Super AMOLED-nek hívja. Azzal, hogy a Foxconn irányítja a kijelzőket gyártó Sharpot, elképzelhető, hogy az Apple a nagy rivális Samsungtól függetlenül gyártathat majd ilyen kijelzőt.

A Foxconn az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) elől halászta el az üzletet. Az INCJ a japán kormány és több helyi cég együttműködése, és sokan nagyon szerették volna, ha inkább ők lesznek a befutók, és a nagy múltú Sharp japán kézben marad. Nem így lett, és a Wall Street Journal szerint a Foxconn hajlandó volt mélyebben a zsebébe nyúlni, hogy meggyőzze a Sharp vezetőségét.

Rovatok