Index Vakbarát Hírportál

A Mercedes emberekre cseréli a robotokat

2016. február 26., péntek 11:25

Hallotta már, hogy a robotok elveszik az emberek elől a munkát? Hogy egyre több munkakörben képesek kiváltani minket a gépek, és olcsóbb is őket alkalmazni? Ez továbbra is igaz, de a Mercedes lépése mutatja, hogy még messze vagyunk a teljes elmunkátlanodástól. A cég úgy döntött, hogy az egyéni igényekhez igazított S-osztályú luxusautói összerakásában mellőzi a robotokat, és inkább több embert fog alkalmazni.

A munkahelyi "robot vs. ember" témában egyébként is közhely, hogy csak az ismétlődő, mechanikusan végezhető munkákat veszélyeztetik a mechanikusan működő robotok, a kreatívabb munkaköröket a változás még nagyon sokáig biztosan nem éri el. A Mercedes esete pedig azt mutatja meg, hogy a robotok fejlődése jelenleg ott tart, hogy még az autók összerakása is túl kreatívnak számít, ha nem egyforma modellek sorozatgyártásáról, hanem személyre szabott megoldások összepakolásáról van szó.

A robotok nem tudnak mit kezdeni az egyéni megoldások és a sok variáció mai fokával. A több ember alkalmazásával pénzt spórolunk és a jövőnket védjük

– mondta Markus Schaefer, a cég gyártási vezetője.

Rovatok