Index Vakbarát Hírportál

Hulladékból készült, mégis működik a barkácspisztoly

2016. február 29., hétfő 15:35

Másfél éve tette közzé az amerikai The Firearm Blog azt a tervrajzot, ami alapján (elméletileg) alapvető fémmegmunkálási ismeretekkel és a szükséges szerszámok segítségével működő félautomata pisztolyt gyárthatott magának bárki, tulajdonképpen maradék anyagok felhasználásával.

Mostanáig kellett várni arra, hogy valaki sikerrel végrehajtsa a gyártási folyamat minden lépését, és a végeredmény az alábbi videón látható pisztoly legyen. Ez meglepő kicsit, hiszen az USA-ban kicsit nagyobb tere van az ilyen kísérletezgetésnek, ráadásul a valóságtól sem áll távol a dolog, hajlított lemezeket a nagy volumenű fegyvergyártás is használ, vagy hát inkább használt akkor, mikor a tömegtermelés fontosabb volt a cirádás puskaművességnél (például a második világháborúban felfutott géppisztolytermelésben).

A szerkezet nem működik tökéletesen, ahogy látszik, a zárszerkezet elakad a reteszelés közben, mert az üres hüvely nem repül ki a hüvelykivető nyíláson, a visszamozgó szán beszorítja oda. A fegyver készítője meg is írta a TFB szerkesztőinek, hogy a szánt a helyére visszamozgató rugóval van a gond, még picit kísérletezni kell, mire talál egy olyat, ami pont a megfelelő erősségű. Szóval a lényeg, hogy a pisztoly működik, de egyelőre nem öntöltő.

Az ilyen, egyébként egyértelműen veszélyes próbálkozásoknak azért van hírértéke, mert mostanában a 3d nyomtatókban látják sokan bizonyítottnak azt a veszélyt, hogy úristen, hát az az ördög műve, hiszen bárki kinyomtathat magának bármit. Egyrészt nem, nem nyomtathat, másrészt ha nem lenne 3d nyomtató, az emberek akkor is képesek lennének maguknak laprugóból és lemezdarabkákból pisztolyt fabrikálni.

A tervrajz felhasználását itthon senkinek sem javasoljuk, két ok miatt sem:

1. Hazánkban lőfegyvereknek még a darabjait sem érdemes engedély nélkül legyártani, mert nagyon hosszú börtönbüntetés néz ki annak is, aki egyáltalán eltervezi a dolgot.

2. Senki sem garantálja, hogy a sufniban évek óta rohadó lemez kibírja majd a lőszerből kiáramló gázok nyomását, és az emberek többsége igen hülyén fest a homlokából és a szemgödréből kilógó laprugó-darabokkal.

Rovatok