Index Vakbarát Hírportál

Fák közé is követ minket a DJI önjáró drónja

2016. március 1., kedd 20:14

Előrendelhető a DJI új Phantom 4 drónja, és ezzel már kevésbé kell aggódni, hogy a drága szerkezetet darabokra törjük egy fa törzsén. A szenzorokkal felszerelt négyrotoros ugyanis megáll, ha akadály kerül az útjába.

A korábbi típusoknál sokkal nagyobb autonómiával felvértezett drón két ultrahangos érzékelővel és öt kamerával figyeli a környezetét. Az utóbbiakból kettő előre néz, kettő lefelé, és még az aljára szerelt 4K kamerának is fontos szerepe van a navigációban, pedig ennek az elsődleges feladata a filmek rögzítése. 

A fedélzeti számítógép a kamerák képe alapján alkot 3D modellt az őt körülvevő világról.

Két lenyűgöző új funkciót tett lehetővé a frissen szerzett intelligencia. A TapFly módnak köszönhetően akár óvodások is irányítani tudják a drónt, nem kell megtanulni a kontroller használatát. A felszállás egyetlen gombnyomás, és elég a kijelzőre bökni, hogy a Phantom 4 elinduljon az ujjunk által kijelölt irányba.

A második, még izgalmasabb funkció az ActiveTrack. Bejelölünk a képen egy objektumot, például egy futót vagy egy versenyautót, erre a Phantom 4 elkészít róla egy 3D modellt, és automatikusan megpróbálja nyomon követni. A drónt vezérlő pilótának innentől már csak a felvétel finomhangolásával kell foglalkozni, de akár a rá is bízhatja a drónra az egész munkát.

Egy autónál nehézséget jelenthet, hogy a Phantom 4 legnagyobb sebessége 72 km/óra, de a kerékpárokat még egész jól nyomon lehet követni.

A Phantom 4 akkuja 28 perc alatt merül le, vagyis a DJI 3 perccel javította a menetidőt. Ehhez azonban 4480 mAh-ról 5350 mAh-ra kellett növelni az akku kapacitását, és a súly is 100 grammot gyarapodott.

Ennél azonban jóval kellemetlenebb az ár gyarapodása, ami 1399 dollárra nőtt.  

Rovatok