Index Vakbarát Hírportál

Eladó lehet a világ legmenőbb robotgyára

2016. március 18., péntek 17:13

A Bloomberg úgy értesült, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet eladná a céghez tartozó Boston Dynamics robotgyártót. Az értesülés két, a cég terveit ismerő forrásból származik.

A Boston Dynamics robotjai a termékkategória csúcsainak számítanak; a bemutató videókat több tízmillióan nézték meg. A problémát az jelentette, hogy hiába volt a cég piacvezető a maga területén, a robotokból az Alphabetnek semmilyen bevétele nem származott. Az anyacég úgy látta, a Boston Dynamics fejlesztései nem fognak belátható időn belül megtérülni, ezért a cég eladása mellett döntöttek.

A Bloomberg úgy tudja, a lehetséges vevők között lehet a Toyota Research Institute (az autógyártó kutatás-fejlesztési részlege), illetve az Amazon; ez a két cég tervezi, hogy robotokkal bővíti a központjait. A lehetséges vevők és a Google egyaránt elzárkóztak attól, hogy kommentálják az értesüléseket.

A Google 2013-ban vásárolta fel a Boston Dynamics-t. Az üzletet Andy Rubin, az Android divízió elnöke ütötte nyélbe, így a Google 300, a robotika mesterének számító mérnököt hozott a céghez. Rubin 2014 októberében távozott a Google-től. A következő évben a robotikai részleg – amit csak Replikánsnak becéztek – több krízist is átélt a vezetői változásoktól az együttműködési problémákon át a cégvezető sikertelen kijelöléséig.

Mintha téglafalba ütköztek volna

A céghez közel álló források szerint részben az okozta a problémát, hogy a Boston Dynamics vonakodott együttműködni a Google kaliforniai és tokiói robotikai részlegeivel, és hogy a cég láthatóan nem tudott belátható időn belül sikeres terméket gyártani.

A cégek közötti feszültségek akkor váltak nyilvánvalóvá, amikor a belső levelezést, köztük egy novemberi megbeszélés jegyzőkönyvét véletlenül megosztották egy fórumon, amihez a Google alkalmazottainak is volt hozzáférése. A Bloomberg innen jutott hozzá a dokumentumokhoz, amikből már látszott, hogy baj van.

A novemberi találkozón Jonathan Rosenberg, az Alphabet-vezérigazgató Larry Page tanácsadója azt mondta: a cég nem engedheti meg magának, hogy egy startup tízéves futamidejű projektjére fordítsa a bevételei 30 százalékát, és hogy olyan üzleti tervet szeretnének, ami biztosítja a cég működését a következő években.

A Google egyik mérnöke, Aaron Edsinger elmondta, hogy többször is megkeresték a Boston Dynamicset azzal, hogy tervezzenek nekik egy olcsó, négylábú robotot, de a meetingeken úgy érezte, mintha téglafalba ütközött volna a kérésével.

A Google decemberben jelentette be, hogy a Replikáns kutatórészleg beleolvad a Google X-be; a divízió a cég kísérleti projektjeivel foglalkozik. Ők fejlesztik az önvezető autót, a Google Glasst, és a Project Wing kódnéven futó repülő jármű prototípusait. A cégen belüli átalakítás a Boston Dynamicsre nem vonatkozott; az Alphabet inkább a cég eladása mellett döntött.

Ezek nem a mi droidjaink

A Bloomberghez került e-mailek tanúsága szerint ennek más okai is lehettek - például az, hogy a BD robotjai ronthattak a Google megítélésén. Az egyik levélváltásban Courtney Hohne, a Google X kommunikációs vezetője megjegyezte hogy a tech sajtóban a robotokról mindig pozitív hangvételben írnak, de egyesek ijesztőnek tartják őket, mert attól tartanak, hogy el fogják venni az emberek munkáját. És bár a Boston Dynamics részben a Google-től függetlenül működött, Hohne szerint ezt nehéz lenne elmagyarázni az embereknek.

Rovatok