Index Vakbarát Hírportál

Novellát írt egy robot, és egész jó

2016. március 25., péntek 09:02

Kis túlzással az írói szakma is feliratkozhat, amelyet fenyeget a mesterséges intelligencia. Egy robot ugyanis túljutott az első fordulón egy irodalmi versenyen, ahol rövid novellát kellett írni.

Egészen mostanáig a robotírók, vagyis mesterséges intelligencia programok, amelyeket megtanítottak írni, abban voltak jók, hogy adatokkal teletömött rövid történeteket tudtak elmondani. Legjobban tőzsdei jelentéseknél tudtak szerepelni, ahol nem kell nagy képzelőerő az íráshoz.

A japán Future University Hakodate kutatói máshogy gondolták, írtak egy programot, amellyel elindultak a Hoshi Sinichi irodalmi versenyen. Összesen 1450 mű érkezett, ezek közül 11-et robotok írtak.

Az egyetlen nem ember által írt novella, amely túljutott az első fordulón Hitoshi Masuraba és csapatának robotja által írt mű volt. Satoshi Hase sci-fi író meg is lepődött az eredményen, azt mondta, hogy a novella jól felépített szerkezetű irodalmi mű volt. Ahhoz azonban, hogy meg is nyerjék a díjat, jobban ki kell dolgozni a karektereket.

Hase kritikájával rátapintott a lényegre, a mesterséges intelligenciában kételkedők azt mondják, hogy a robot soha nem lesz képes olyan finomságok megjelenítésére, mint az emberek. Nem képes igazán kreatívnak lenni, így a regények olyan fontos jellemzője, mint például a karakterek fejlődése már meghaladja képességeit.

Rovatok