Index Vakbarát Hírportál

A tinédzsereket féltik a hatóságok az élő videózás terjedése miatt

2016. április 14., csütörtök 15:38

A norvég rendőrség egy veszélyes új közösségi médiás trendre figyelmeztette a norvég szülőket: a tinédzserek élő videóközvetítést adnak magukról, és ezeket Facebook-csoportokba posztolják, ahol akár több ezer csoporttag láthatja és kommentelheti az élő adást.

A rendőrség szerint ennek a trendnek az oka az a frissítés, amely lehetővé tette, hogy a Facebook Live nevű szolgáltatással bárki bármilyen csoportban élő közvetítést sugározzon a közösségi oldalon. Ez persze eddig is megoldható volt más platformokon, de a Facebook méretes felhasználói bázisával a potenciális visszaélések száma is növekszik.

Maguk a videók általában teljesen ártatlanul indulnak, a nézők kommentjei viszont gyakran viszik el a videóban szereplő számára kellemetlen irányba az eseményeket. A rendőrség attól tart, hogy ezek a közvetítések a melegágyai lehetnek a cyberbullyingnak, vagyis a már az offline világban is rengeteg problémát okozó zaklatás netes formájának. Az online zaklatás az utóbbi évek egyik legkomolyabb veszélye a kiskorúakra, mert a szülőknek vagy tanároknak gyakran még kevesebb a kontrolljuk, mint a személyes iskolai szituációknál, és sok esetben kevésbé is értik a tinédzserek által rutinszerűen használt online felületek működését.

Rovatok