Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelte a Neptunt egy miskolci egyetemista

2016. április 14., csütörtök 09:11

Egyetemisták elektronikus számláit csapolta meg éveken keresztül egy volt hallgató a Miskolci Egyetemen – írja az MTI.

A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere, ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, de az itt vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak, egyéb költségek fizetése és ide érkeznek az ösztöndíjak is.

A 34 éves férfi, aki évekkel korábban végzett a gazdaságtudományi karon, még hallgatóként hozzájutott több mint ötven hallgató Neptun-kódjához és személyes adataihoz. A megszerzett kódok alapján megfejtette az azokhoz tartozó jelszavakat, így be tudott lépni az egyes hallgatók saját felhasználói felületére.

"Hogy ne legyen feltűnő a tevékenysége, a jelszót rövid időre megváltoztatta, az egyéni számlákon lévő, úgymond maradványösszegeket a saját bankszámlájára utalta, majd a jelszót visszaállította az eredetire, így az adott hallgatót nem zárta ki a rendszerből" – mondta Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője. A maradványösszegek a végzős hallgatók számláin voltak, általában pár száz vagy ezer forintos tételek.

Mivel a férfi egyszerre csak kis összegeket utalt át, sokáig nem is tűnt fel a tevékenysége. 2012 és 2014 között összesen hatvanezer forintot szerzett meg ilyen módon. Tevékenységére úgy derült fény, hogy az egyik hallgató megnézte korábbi Neptun-egyenlegét és észrevette az idegen belépést. Ezután a bank és az egyetem segítségével tárták fel az összes esetet.

Az ügyben a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.

Rovatok