Index Vakbarát Hírportál

Az Intel elbocsát 12 ezer embert

2016. április 19., kedd 23:15 | aznap frissítve

"A vállalat átalakulását gyorsító újraszervezés" – ha egy cég nagyfőnöke ilyen frázisokat mond, az általában elég fájdalmas lépéseket takar. Az Intel esetében most egy óriási leépítést. A nemzetközi techsajtó magyar idő szerint kedd éjjel írta meg, hogy a cég dolgozóinak 11 százalékától megválik világszerte, ami 12 ezer embert jelent (és azt, hogy az Intelnél baromi sokan dolgoznak, tavaly év végén 107 300 alkalmazottja volt). A CNN szerint a legtöbb érintettet a következő 60 napon belül behívják az irodába.

A rossz hírt a cég ügyvezető igazgatója, Brian Krzanich jelentette be egy alkalmazottaknak küldött körlevélben. "Ezek az intézkedések olyan hosszútávú változásokat hoznak, amik megerősítik az Intel vezető szerepét egy okos, hálózatba kötött világban" – fogalmazott Krzanich a közleményben, hozzátéve, hogy a cég produktívabb és hatékonyabb lesz, nem is beszélve a "broader reach and sharper execution"-ról, amit inkább már le sem fordítunk, mert multisról emberire magyarító tolmácsgépünk kijelzőjén megjelentek az első hajszálrepedések. Az Intel közleménye arra is kitért, hogy mennyivel lesz olcsóbb a cég működése a leépítéstől: 750 millió dolláros megtakarítást várnak még idén, illetve összesen 1,4 milliárdosat 2017 közepéig.

A változásra persze szüksége van a cégnek, mert az Intel nem kis részben amiatt tudott a techvilág megkerülhetetlen óriása lenni, hogy nagyon patent csipeket gyártott asztali pc-kbe (jelenleg bevétele 60 százaléka jön csip- és mikroprocesszor-gyártásból). Csakhogy asztali pc-t már egyre kevesebben vesznek, ezért az Intel megpróbál a mobileszközök és tabletek piacán is terjeszkedni és ott is meghatározó szereplővé válni – egy ilyen cégstratégiai kanyar viszont nyilván emberáldozatokkal is jár. Meg azzal, hogy új szakikat keresnek, februárban például a Wall Street Journal  megírta , hogy a cég potom 25 millió dollárért szerezte meg a Qualcomm egyik korábbi vezetőjét, Venkata Renduchintalát.

Rovatok